Tags

, , , , ,

Een jaar of vijftien geleden verslond ik ze, de inspecteur Wexford detectives. Okay, ik overdrijf, maar ik heb er toen een flink aantal gelezen. Nu staan er nog wat in mijn kast, zowel in vertaling als in originele versie, toch maar weer eens er uitgepikt om dit jaar te beginnen.

Inspecteur Wexford was bijna getuige geweest van een moord, maar omdat hij gewoon naar huis ging na het boodschappen doen, had hij geen idee hoe dicht bij hij was. Vlak daarna wordt het lijk gevonden en begint het onderzoek voor Wexford en Burden.

Ondertussen overleeft Wexford een aanslag, al lijkt het erop dat die niet voor hem bedoelt was. Burden is overtuigd van zijn theorie, maar is het wel de juiste. Als een echte held, zo hoort dat ook in een boek, begint Wexford al snel weer met werken, ook al was rust meer logisch geweest. Samen met zijn assistent werkt hij naar een oplossing van de moord toe.

Rendell heeft vele prijzen gewonnen voor haar boeken, toch ben ik nog gaan twijfelen, na al die jaren. Is ze wel meer dan een simpele whodunit-schrijfster? In haar genre is ze zeker een van de besten, maar het is volgens mij niet het moeilijkste type boeken om te schrijven. Je moet er alleen voor zorgen dat de spanning er in blijft, dat de lezer het gevoel heeft zelf mee te kunnen denken over de oplossing. Een verrassend einde doet het altijd goed, een paar leuke zijweggetjes in het verhaal zorgen voor de afleiding, de verwarring en het entertainment gehalte en je hebt zo weer een boek vol.

Leuk boek om het jaar mee te beginnen, maar niet een die ik over tien jaar weer wil herlezen omdat ik het idee heb dat er meer in zat dan bij de eerste lezing bleek.

Citaat: “Uw vrouw is om het leven gebracht, meneer Robson. Ik kan het u niet op een andere manier vertellen. Ze is vermoord en haar lichaam is gevonden in de parkeergarage van het winkelcentrum” (blz. 38)

Nummer: 11-001
Titel: De vrouw met de sluier (Orig.: The veiled one)
Auteur: Ruth Rendell
Taal: Nederlands (Orig.: Engels)
Jaar: 1988
# Pagina’s: 350
Categorie: Whodunit
ISBN: 90-417-7023-2

Meer:
Misdaadromans
Boekbeschrijvingen
Librarything
E-notes
WikiPedia