Tags

, , ,

 

Twee jaar geleden zag ik het fenomeen Kyteman voor het eerst live met zijn hiphoporchestra. Dit was op 5 mei 2009, tijdens het bevrijdingsfestival te Zwolle (Eigen beelden van Sorry). Mooie ontdekking. Negentien jaar geleden ging ik in Leeuwarden om de Tröckener Kecks te zien en een Dominicaanse band, uit het land waar ik een paar maand later naar toe ging en ontdekte ik en passant Wiegel’s Wjukkelmasine (Yn de rein). Het was de eerste keer dat het bevrijdingsfestival in Friesland werd georganiseerd overigens.

Ondertussen heeft elke provincie zijn eigen festival. Dit jaar besloten we naar Wageningen te rijden. Liefst 16 podia waren her en der in de universiteitsstad geplaatst. Daar tussendoor kwam ook nog eens het defilé. Onmogelijk alles te zien, zeker ook omdat een tweejarige medereizigster het programma van de dag al dan niet direct bepaalde.

Van de muziek heb ik dus eigenlijk weinig meegekregen. Een foute rapper, twee keer deathmetal, Wieteke van Dordt, elektronische herrie, nog geen reden om even te blijven staan. Een simpel bluesbandje was de eerste leuke stop.

Uiteindelijk was op de markt de band Handsome Poets erg leuk. Ik kende ze nog niet, al kende ik achteraf wel enkele nummers, 3FM heeft een van hun nummers grijs gedraaid. Het paste thematisch perfect bij het bevrijdingsfestival: Dance (the war is over):

Op de weg terug naar de auto bleek mijn dochter de muziek van Harry Slinger ook erg leuk te vinden. Terwijl haar ouders nog buiten de tent vol grijze koppen stonden te kijken, wurmde ze zich een weg naar de dansvloer voor bij het podium en danste alsof ze de muziek nog van vroeger kende. Prachtig beeld.

Dit jaar geen ontdekking gedaan die ik over twintig jaar nog beluister. Maar wel een mooie dag gehad. Minstens zo belangrijk.