Tags

, , ,

Over een paar uur zijn we weer met zijn allen twee minuten stil. Tenminste, bijna iedereen. Een paar jaar geleden hoorden we dat Jan Smit om acht uur liever in bed ligt. Of het mij lukt om mijn dochter vanavond duidelijk te maken dat we twee minuten stil moeten zijn, weet ik ook nog niet.

Vorig jaar ging het mis op de Dam. Beelden van de Dam vorig jaar:

Een dronken gek schreeuwde door de stilte en er ontstond paniek. Zelf vond hij het allemaal maar overdreven en was hij zich van geen kwaad bewust. Hij durfde zelfs niet te beweren dat hij het niet weer zou doen, zo bleek uit een interview met de Damschreeuwer op AT5 een dikke maand later:

http://www.at5.nl/embed/at5player.swf?c=43148

Ik ben het gedeeltelijk met hem eens. Zijn actie kan ik niet goedpraten, maar de reactie is niet zijn schuld. Er wordt ons namelijk al jaren lang angst aangepraat. Als er dan eens een keer iets gebeurd, dan betekent dat logischerwijs paniek. Zo lang we nog politici en pers hebben die overal terroristen zien, die iedereen die anders is automatisch als gevaarlijk betitelen, zo lang we blijven bevestigen wat er allemaal mis kan gaan, zal er van alles misgaan.

“Een dorpsgek zie je vandaag de dag niet meer”, zei Freek de Jonge al in Het Damestasje (1987). “Ze zijn allemaal gek geworden”. Zijn woorden bleken profetischer dan hij zelf had kunnen vermoeden.

Ik denk dat ik liever in een land woon waar dorpsgekken zo nu en dan laten zien dat de rest normaal is, dan in een land waar de machthebbers zo gek zijn dat ik me afvraag of ik nog wel normaal ben. Alleen vraag ik me af waar dat land dan is…

Hoe dan ook, de Damschreeuwer zal vanavond geen impact hebben als hij schreeuwt. Hij is opgepakt vanwege winkeldiefstal en preventief vastgezet. De kenmerken van een totalitaire staat zijn steeds vaker van toepassing op het land waarin u en ik wonen. Voor verwarde mannen is in dit land helaas geen plek meer.