Tags

, ,

De erg populaire Toaske stuurde een flink aantal bezoekers naar mijn blog. Meissie was er daar ook een van. Ook zij wil graag haar boekenkast geanalyseerd zien. Strikt genomen kan dat niet, want ik zie geen kast, ik zie alleen een aantal planken. Want terwijl Zuster Klivia geen planken heeft maar wel een kast, moet ik de collectie van Meissie analyseren zonder dat er sprake is van een echte boekenkast.

En dan staat er in het blogje waar ik haar kast tegenkom ook nog een link naar Bol.com, waar Hetty vele boeken verkoopt. Goed recht natuurlijk, al zou ik een CD van Bryan Adams (voor degene die me goed kennen een stokpaardje) stiekem in de zwarte bak stoppen, dan er voor uitkomen dat die ooit in mijn huis is geweest.

Maar eenmaal kijkend door haar verkoopaanbod kom ik toch echt een aantal van mijn favorieten tegen. De beste CD van Portishead, het beste boek van Isabel Allende, door mij al meerdere keren cadeau gegeven aan speciale personen en een klassieker van Ira Levin voor maar anderhalve euro. Als je dus een aantal boeken van die kwaliteit wegdoet, dan moet de kast zelf wel vele pareltjes bevatten. En op haar blog staat ook al een stukje over Frederik van Eeden, toch ook een klassieker die door velen al vergeten is.

En daar zie ik meteen dat smaken toch duidelijk verschillen. Het begint linksbovenaan meteen met 8 boeken van Clive Cussler. Een Amerikaanse avonturenschrijver die mij niet echt aanspreekt. Ook op die bovenste plank Patricia Cornwell. Eindelijk eens iemand die boeken daadwerkelijk op alfabet gesorteerd heeft? Maar dan zou Cussler na Cornwell moeten staan en mis ik de A en B.

Op plank 2 Elizabeth George, Marilyn French, Helen Freeman en Allan Folsom (3). De volgende: Stephen King, Iris Johansen, Loes den Hollander, Thomas Harris (2) en Tami Hoag (zeker 6 keer). Een enkeling ken ik hier niet van. Maar ik zie wel Khaled Hosseini verdwaald op dit plankje staan tussen alle auteurs die alleen maar spannende boeken schrijven. En hoe voelt Arthur Japin zich hiertussen?

Vreemd. Het alfabet geldt nog steeds als leidraad, maar wordt niet consequent gehanteerd. De tweede foto geeft meer duidelijkheid. De rechterkant van deze drie plankjes was er afgevallen. Ik zie vijf keer Jean Auel, ik herken Kruistocht in een spijkerbroek en liefst 21 keer John Grisham. En ja daar is die weer: De wolvenlus, net als bij Zuster Klivia en Toaske. En ik zie het alfabet dus van rechts naar links in de kast. Is Meissie Japans, Chinees of Egyptisch?

Op de derde foto staat een plant behoorlijk in de weg. Irritant. Ik vind dat een huis best planten mag hebben, maar in een boekenkast horen ze niet. Weg ermee. Kate Mosse, de onvermijdelijke Wilbur Smith (9) en Karin Slaughter (11). Het begint voorspelbaar te worden. Op de onderste plank de nonfictiesectie, kookboeken en ‘vogels van europa’. Dat soort boeken kom ik altijd tegen bij de tweedehandskasten bij De Slegte. Bij elke erfenis zit wel zo’n stapeltje, niemand die ze wil houden. Toch leuk dat er iemand is die het wel vrijwillig in de kast zet. En zie ik daar rechts weer een encyclopedie of is het een reeks boeken die bij een krant meekwam?

Foto vier geeft me veel Kathy Reichs (4), Barbara Wood en Carlos Ruiz Zafon die twee exemplaren sterk het gemiddelde niveau van de plank flink opkrikt. De laatste foto is volgens eigen zeggen ‘het nog te lezen stapeltje’. Weer Cussler en Reichs, de besteller over iemand die fluistert tegen knollen, Erica James en Bea Gonzalez en Dara Horn, twee dames die op WikiPedia nog geen Nederlandstalige pagina hebben.

Al met al viel het me niet mee. Van iemand die zo veel goede boeken verkoopt, had ik verwacht dat er ook in de kast meer goede boeken zouden staan. Mijn conclusie is dan ook niet erg positief.

1. Meissie houdt erg veel van het genre ‘Literaire thriller’, een genre dat, ik heb het eerder beweerd, volgens mij een contradictio in terminis is. 2. Meissie leest van rechts naar links, anders kan ik haar kastindeling niet verklaren 3. Ze is trouw aan haar favoriete schrijvers en koopt van een dozijn schrijvers blind elk nieuw boek (niets mis mee overigens, doe ik zelf ook) 4. Ze maakt uitstapjes naar echte literatuur, maar haar voorkeur ligt er niet. 5. Meer dan vijf boeken zou ik uit haar kast niet mee willen nemen 6. Ze heeft al zeker twee weken teleurgesteld mijn blog bezocht, hopende dat dit stukje zou verschijnen 7. Nu het er staat vraagt ze zich af of het wel een goed idee was 8. Waar staat Palin in je kast? 9. En Paolo Giordano? 10. Meissie leest graag, maar praat net zo graag met anderen over haar laatst gelezen boek. 11. Dat moet dan wel een bekend boek zijn, want anders is het een monoloog ipv een dialoog 12. Je kunt haar altijd een plezier doen met een boek (erg foute, algemene en clichéconclusie, maar dan kom ik tenminste op 12 uit, mooier afgerond geheel dan 11).

De boekenkast van:
Alexander Pechtold (25-05-2009)
Zuster Klivia (15-02-2011)
Toaske (25-02-2011)
Sanneke (05-03-2011)