Tags

, , ,

De afgelopen week twee keer naar het VEC geweest. Het gebouw heet al jaren Reggehof, maar velen noemen het nog naar de afkorting uit de bouwfase, Vereniging- en EvenementenCentrum. De afgelopen maanden een aantal keren. Zoals elk jaar eigenlijk.

Een theater op loopafstand, wat een geweldige luxe. Vorige week was ik om tien over half acht pas thuis. Moest me nog omkleden, had nog tijd om een beker yoghurt te drinken en nog steeds hoefde ik de fiets niet uit de schuur te pakken om om acht uur bij Freek op de tweede rij te zitten.

En elke keer weer ben ik blij dat dat subsidieslurpende gebouw er staat. Dat die linkse hobby ooit is doorgevoerd. Daar mag wat mij betreft heel veel geld bij elk jaar. En dat is echt niet alleen eigen belang. Want vele toneelstukken, muziekvoorstellingen, lokale talentenjachten en revues kunnen mij gestolen worden. En ook niet elke cabaretier of geïnterviewde schrijver is de moeite waard.

Naast het theater zitten er diverse verenigingen, de lokale omroep, cursussen van het ROC, de muziekschool en weet ik wat nog meer. Heb ik allemaal niets mee. Maar anderen weer wel en daarom is het zo goed dat het gebouw er staat. Dat er vrijwilligers zijn die zich inzetten voor de lokale gemeenschap en dat er veel subsidie heen gaat.

Voor mijn stadje en vele omliggende dorpen is de Reggehof een geweldig instituut. En daar moeten we als maatschappij nooit op willen bezuinigen. We kunnen bij het leger nog veel meer weghalen voordat we beginnen met het schrappen in cultuur. Want ware beschaving uit zich via cultuur. Via linkse hobby’s dus.