Tags

, , ,

Ik heb een beetje moeite met de term terugbetalen. Met onze minister van Financiën die een land voor de rechter wil slepen. Ik geef een voorbeeld. Volgens dit artikel is bijna de helft van het gifgas dat Sadam Hussein gebruikte om delen van zijn eigen bevolking uit te roeien via Nederlandse handelaren daar terecht kwam.

Meer dan logisch dat figuren als Van Anraat daar op aangekeken worden, vervolgd worden. Maar omdat die man toevallig een zelfde eerste bladzijde in zijn paspoort heeft als ik, hoef ik daarvoor toch niet te boeten?

Zo was er een paar jaar geleden een groep Nederlanders die veel hadden maar zoals zo vaak, met veel niet tevreden waren en liever heel veel wilden. En dus maak je je geld via internet over naar IJsland, want daar kun je zo maar een half procent meer rente krijgen.

Iedereen weet hoe het afliep. De Nederlandse regering wist niet hoe snel ze de hebberige spaarders gerust moest stellen en stond garant, in IJsland weten ze niet waar ze het geld vandaan moeten halen en onze minister van Financiën, destijds nog staatssecretaris wil het land voor de rechtbank slepen.

Mijn sympathie is volledig aan de kant van de eilandbewoners. Iedere inwoner van IJsland zou meer dan 15.000 euro moeten betalen aan Nederlanders en Britten omdat er ooit een ‘slimme’ ondernemer in Reykjavik inspeelde op de hebzucht van anderen. De uitkomst van de referenda lijken me dan ook logisch. En wat mij betreft gaat de Jager terug naar al die zogenaamd benadeelde spaarders en claimt daar het geld terug. Als je gokt, kun je verliezen. Dan moet je niet achteraf klagen dat het oneerlijk is en onschuldige buitenstaanders in je val meesleuren.

Lees ook:
De dubbele moraal van Jan Kees de Jager
IJsland voor de rechter
Nederland stapt naar de rechter
IJsland lijkt weer nee te hebben gezegd.