Tags

, , , ,

 

Sympathiek idee gisteravond op Nederland 3. De gekste dag. De titel was al fout. Het idee komt van de andere kant van de Noordzee waar ze dit al in 1985 deden, Red Nose Day heet het daar. Dat letterlijk vertalen is misschien ook niet goed, maar het woord gekste is sinds Theo Maassen het kaapte niet meer toepasselijk.

Maar goed, gisteravond toch de eerste versie van een nieuwe traditie. Het viel niet mee. Jaren lang werden de liefhebbers van betere humor op hun wenken bediend door Comic Relief. En dan doet zelfs Tony Blair mee. En niet alleen dat, hij is grappig. De echte top doet mee. Dit jaar had Smithy George Michael in zijn auto zitten.

Nederland kent deze traditie nog niet. Niet iedereen doet mee. Ons taalgebied, inwonertal, bereik is veel kleiner. Het is niet eerlijk de vergelijking met Red Nose Day te maken, dan verlies je automatisch.

Maar zelfs dan was het een avond vol dieptepunten. Een trieste entourage in Paradiso, Najib Amhali die zelfs per ongeluk niet grappig was, (hij had het zelf door: tweet) en een zielig eindresultaat. Op Twitter hadden de meeste volgers meer lol door de avond af te maken.

Was het helemaal nutteloos? Nee. Arie Boomsma was grappig.

Ook Dolf Jansen was scherp, de enige van de comedians (ook de spellingscontrole kent het woord niet. Komiek dus) die wel de moeite was. Andere Tijden deed het leuk. Andre van Duin was niet slecht.

De rest: snel vergeten en volgend jaar opnieuw proberen. En dat er voor de 311.000 kinderen en 200.000 ouderen nog geen 50 cent is opgehaald, helaas het zij zo. Ook de Britten hebben tijd nodig gehad om goed te worden. Zij weten trouwens ook dat overdaad schaadt en doen het om het jaar. Dit jaar haalden ze 80 miljoen pond op. Dat dan weer wel.

Extra info:
Comic relief (wikipedia)
Red nose day
BBC on Red nose day
De gekste dag (officiële site)