Tags

, , , , , ,

Michel Boerebach - Nooit meer zaterdagMichel Boerebach en Rob Pietersen – Nooit meer zaterdag

De titel is meteen het mooiste aan dit boek. Maar dan ook van een onmetelijke schoonheid. Nooit meer zaterdag. Elke voetballiefhebber begrijpt de titel. Voor degenen die Boerebach niet kennen, of niet weten waar de titel op slaat: In juli 2003 verloor Michel Boerebach, voormalig profvoetballer, beide zonen door een auto-ongeluk. De zaterdag, die hij doorbracht met zijn nageslacht op het voetbalveld kon nooit meer hetzelfde worden. Vandaar deze gruwelijke conclusie. Elke week weer zal hij herinnerd worden aan het tragische ongeval.

Boerebach kwam, begrijpelijk, in een gigantisch depressie terecht. Het hielp hem uiteindelijk dat hij gedichten ging schrijven. Uit een van die gedichten komt de titel van dit boek. De laatste regels van dat gedicht.

“Een knal die zo hard aankomt
ik ben verstomd
Van mij nooit meer een echte lach
want het is nooit meer zaterdag”

En dan moet ik nog beginnen met lezen, dan moet hij zijn verhaal nog vertellen aan de journalist die het boek voor hem zou schrijven. En dan valt het boek een beetje tegen. Dat is ook helemaal niet erg. Dit is noch een prachtige roman, noch een journalistiek meesterwerk. Dat was nooit de intentie, dat is er ook niet uitgekomen. Ik lees over de wanhoop en alle foute oplossingen die Boerebach kiest om verder te gaan met zijn leven. Alsof er leven is nadat je twee jochies hebt moeten begraven die alles voor je betekenden.

Een boek dat geen recensie hoort te krijgen zoals andere boeken, omdat het in dit geval helemaal niet meer over de woorden in het boek hoort te gaan, over het verhaal dat op papier staat, maar alleen nog maar over de nagedachtenis aan Sven en Lesley. Dus sluit ik me aan bij vele anderen in de voetbalwereld en hoop ik dat ze mogen rusten in vrede.

Citaat: “Het wordt overal om me heen onderschat. Ik kom mensen tegen die geen dag meer aan ze denken. Dit boek moet mensen aan het denken zetten. En ik hoop dat ze zich mijn jongens altijd zullen blijven herinneren.” (blz. 151)

Nummer: 10-063
Titel: Nooit meer zaterdag
Auteur: Michel Boerebach en Rob Pietersen
Taal: Nederlands
Jaar: 2006
# Pagina’s: 156 (11845)
Categorie: Sport (Voetbal)
ISBN: 90-225-4348-x

Meer:
Michel Boerebach (WikiPedia)
Lesley en Sven Boerebach
Leestafel (recensie)