Tags

, ,

Krokusvakantie, dagje stad. Ik wil een apparaat om mijn muziekcollectie te digitaliseren en ga dus met alle plezier mee de stad in. Om mijn goede wil te tonen, heb ik geen enkel probleem met de kledingwinkels die eerst komen.

Toch blijft het lastig, zo’n kledingwinkel. Ik heb daar zo weinig mee; ik begrijp er ook niets van. Plichtsgetrouw sjok ik achter haar aan, door de smalle paden. Geen idee wat ze allemaal doet. Het ene rek wordt overgeslagen, het volgende rek betekent flink plukken aan de kleding. Een shirt van de tafel wordt opgepakt en weer neergelegd, ik volg het allemaal niet. Onvermijdelijk is er het moment dat ik niet meer kan volgen. Een tweetal van de andere kant, een kinderwagen, een onverwachte beweging, ik raak haar kwijt.

Ik besluit dan meestal maar om in het brede gangpad te gaan staan, ergens in de buurt. Het blijft oppassen, want je kunt veel fout doen. Interesse tonen van een afstandje is het minste wat je kunt doen. Een keer instemmend knikken, al heb ik geen idee of het betreffende kledingstuk mooi, lelijk, passend of onzinnig is. Er zijn, op dat moment mijn beste houding. Maar pas op, voor je het weet sta je richting de lingerieafdeling te kijken en kijkt een jongedame me kwaad aan.

Gelukkig kan ik weer aansluiten, de winkel is rustig. Dan zie ik een spijkerjack hangen waar ik spontaan om moet lachen. Erg lange mouwen of extreem kort jasje, waarschijnlijk allebei. Een misprint, of hoe dat ook heet bij kleding? Ik lach niet te hard, want misschien zie ik het verkeerd.

Toch kan ik het niet laten. “Is dit een jas voor een chimpansee?”, vraag ik, maar ik krijg geen antwoord. In mijn hoofd maak ik nog een vergelijking met een wit shirt en heeeel lange mouwen, maar die spreek ik maar niet hardop uit. Een paar rekken verder hangen er meer. Sterker nog, even later, wachtend bij de kleedhokjes, wordt me gevraagd om er een te pakken. Met die lange mouwen dus.

En de sukkel die ik ben, loop ik even later door de winkel met een jack geschikt voor een chimpansee. Ze heeft ‘m niet gekocht. Maar of dat kwam omdat haar maat er niet was of door mijn opmerking durf ik niet te vragen.