Tags

, ,

Alleen al om de titel van dit stukje moest ik het schrijven. Prachtige volledige titel. Ik ken haar niet, maar ze wilde haar kast ook wel aan een Gerbie-analyse blootstellen. Dat kan. Het duurt soms even, maar elke boekenkast krijgt zijn beurt op dit blog. Deze keer dus Sanneke, blogdebutante.

Foto 5 is de mooiste. Want niet alleen staat daar een verhaal, het heeft eigenlijk weinig met een boekenkast te maken. Een encyclopedie bovenop de kast, je ziet ze niet zo veel meer tegenwoordig. WikiPedia heeft ‘m eigenlijk overbodig gemaakt. Vroeger werden ze deur aan deur verkocht. Mijn vader heeft er ooit een keer eentje terug laten sturen. Formeel waren ze geen analfabeet, die klanten van zijn bank, maar in de praktijk was een simpele encyclopedie wel te hoog gegrepen voor ze.

Daarvoor vier foto’s, drie keer zwart wit. Altijd mooi. Is de tweede van links onze link, beter bekend als zuster Klivia? Of is de foto iets ouder en zien we een hele jonge Sanneke? En wie staan er allemaal op het statieportret; de hele familie in 1956 gok ik. Dan een plankje boeken, voor mij niet scherp genoeg, niet in te zoomen, een plank fotoboeken, inclusief die vreselijke voorgedrukte titels waar je je vakantie moet aanpassen aan het fotoboek dat je er speciaal voor gekocht hebt en dan de plank met drank. Naast Sonnema, Passoa en wat ondrinkbaar spul zie ik vooraan de Strohrum. Als rumliefhebber altijd een mooi gezicht. Helaas wel de 80% versie, maar ja, je kunt niet alles hebben.

Terug naar de boeken. Foto 6 geeft me twee stapeltjes oninteressante boeken in het midden. Nicci French kan nog, maar Verhoef, Noort, van der Vlugt en Den Hollander mogen van mij allemaal de open haard in. Maar goed, die zie ik weer nergens. De foto’s er voor (weer vier) staan in kitscherige lijstjes en zijn minder duidelijk. Maar dan staan er rechts ineens een aantal pareltjes op deze plank. Twee keer John Irving, inclusief de nieuwste die bij mij al wel op de plank staat, maar nog wel ongelezen. Mario Vargas Llosa, een andere van mijn favorieten. Twee keer Khaled Hosseini. Helaas ook dat hysterische wijf Lulu Wang en Alice Sebold er weer tussen. Het blijft lastig. Nepbloemen links en rechts bedekken zeker een dozijn titels.

Door naar foto 2. Moeilijk leesbaar allemaal. Ludlum is herkenbaar, net als twee keer Geert Mak (compliment), een half plankje (gok ik) bridgeboekjes, met daarbovenop een recente aanwinst, een boek over Wilders. Maar ook boeken waarvan ik me altijd afvraag wie ze ooit koopt. ‘Goede raad van A-Z’, ‘Het weer’ en een aantal anderen waarvan ik vermoed dat ze in deze categorie vallen, maar waarvan ik de titels niet kan lezen. Leon de Winter is ook een nieuw boek voor Sanneke. Vreselijke man, maar geen slechte schrijver. Het een sluit het ander niet uit.

Foto 3 is de moeilijkste. De drie planken boven de televisie. Minimaal vijf woordenboeken misschien wel meer. Volgens mij wat oude leesboeken op de bovenste plank, uit de tijd van voor de ISBN en wat nieuwere rechts op de middelste plank. Maar herkenbare titels zie ik niet, op een na. “het verraad van links”. Is veel over te vinden als je even op google zoekt. En ligt ‘het groene boekje’ daar dwars? Zit Sanneke in het dicteecircuit van Vlaanderen? Zou bonuspunten betekenen.

Foto 4 levert vijf plankjes op, smalle plankjes, dat wel. De kast rechts naast de televisie. Erg moeilijk leesbaar allemaal. Henri Knap op de tweede plank? Hugo Claus op de vierde, logisch als je in Vlaanderen woont. De titel kan zo slaan op de huidige politiek van onze zuiderburen. Maar wie de mevrouwen zijn op de rug van de boeken op de vierde en vijfde planken, ik weet het echt niet. Ook de serie die dwars op de bovenste plank ligt heb ik niet herkend. Mijn analyse komt niet echt los op deze manier. ‘De prooi’, hoort ook bij de nieuwste generatie boeken in Huize Sanneke, maar mij zegt het niets. Google dus weer. Leest Sanneke over de ABNAmro?

Al met al ben ik niet veel verder gekomen. De conclusies zijn dus veel meer dan in eerdere afleveringen van deze serie onder voorbehoud. Maar goed, ik heb de uitdaging aangenomen, nu moet ik dus ook met conclusies komen.

1. Sanneke heeft zich niet gerealiseerd dat je foto’s van dichterbij moet nemen, willen ze nog leesbaar zijn voor iemand die inzoomt. 2. Sanneke heeft meer goede boeken dan haar dochter in huis. 3. Ze is ook gevallen voor de marketingmachine die de laatste jaren het genre ‘literaire thriller door lekker wijf geschreven’ dwars door de markt heen heeft geduwd. 4. Meer dan Klivia en Toaske heeft Sanneke non-fictie in de kast. 5. Ze heeft leren bridgen en speelt meestal een keer per week met leeftijdsgenoten. 6. In België wonend heeft ze soms een boek met achtergrondinformatie nodig om Nederland te blijven begrijpen. 7. Ze leest over Wilders, maar stemt niet op hem 8. De boekenkast heeft een belangrijke decoratieve functie in het huis, maar is vervangbaar als er een betere invulling van de kamer blijkt te zijn. 9. De boeken staan nauwelijks gesorteerd in de kast. Schrijvers met meerdere boeken staan bij elkaar en dat is het wel. 10. Sanneke kijkt meer televisie dan dat ze boeken leest. 11. Zuster Klivia staat tezijnertijd bij de erfenis niet te springen om deze boekencollectie 12. De bloemen naast de televisie (links en rechts) zijn rechtgezet voordat de foto’s werden gemaakt die ik mocht bestuderen.

De boekenkast van:
Alexander Pechtold (25-05-2009)
Zuster Klivia (15-02-2011)
Toaske (25-02-2011)