Tags

, , , , ,

Daniel Lohues - Zes jaar vrijdagmiddagDaniël Lohues – Zes jaar vrijdagmiddag

Zoals bijna iedereen leerde ik Lohues eerst kennen als de zanger van Skik. Leuke band, aantal keren live gezien, paar prachtige albums gemaakt en een paar liedjes geschreven die ooit in de canon van Nederlandstalige muziek zullen staan.

Daarna zag men Lohues her en der opduiken, samenwerkend met diverse andere grootheden, zoals Paul de Leeuw, Freek de Jonge en Harry Muskee. De laatste jaren is Lohues een geweldige theaterartiest. Vier tours langs alle podia in Nederland met zijn Allenig serie, ik heb er drie gezien.

Lohues kan geweldig vertellen. Naast zijn liedjes bleken zijn voorstellingen steeds meer te bestaan uit mooie verhalen. Over vroeger, zijn reizen naar de Verenigde Staten en zijn ontdekkingstocht als muzikant. Mooie avonden gehad, volgende maand mag ik weer.

Maar Lohues schrijft zijn verhalen ook op. Hij is columnist van het Dagblad van het Noorden. De enkele keer dat ik die krant onder ogen kreeg zocht ik zijn wekelijkse stukje op. Op het internet verschenen een paar columns op zijn eigen site.

Gelukkig was er dit boek. De titel zegt het al. Zes jaar lang ging Lohues zitten op vrijdagmiddag om een stukje te schrijven voor de zaterdagkrant. En hij kan ook mooi schrijven, al had ik niet anders verwacht gezien zijn verhalen op het podium. Hij schrijft vermakelijke stukjes, goede columns dus. Hij laat zien dat wat de gewone man vaak anders denkt dan de man aan de macht, zonder dat hij tot populisme hoeft te vervallen. Een aantal verhalen herken ik van zijn voorstellingen.

Het grote nadeel aan een verzameling van columns, zeker een boek zo dik als dit, is dat je onvermijdelijk in herhaling valt. Dus is het de eerste keer leuk wanneer hij een zonderling net over de grens bezoekt, bij zijn vierde bezoek heb je het idee dat je het al wel weet. Een keer klagen over de kassen vlak bij zijn huis heet engagement, twee keer doorzettingsvermogen, vijf keer en het wordt zeuren. En wanneer je elke week een column leest in de krant is dat geen probleem, maar ik was eigenlijk niet van plan om zes jaar te doen over een boek, dus lees ik een aantal columns per dag. Ook concludeer ik al snel dat ik het lang niet altijd met de goede man eens ben. Zeker ook geen vereiste, maar de blinde adoratie voor alles wat Amerikaans is, staat me wel eens tegen. Misschien was de titel (en boek) net iets beter geweest als het ‘Het beste uit zes jaar vrijdagmiddag” had geheten.

Al met al heb ik met veel plezier een mooi boek gelezen.

Citaat: “En dan zeggen de Chinezen tegen onze regering dat wij wel een beetje respect moeten hebben voor de Chinese manier van armoedebestrijding. Nederland wil volgens mij gewoon net als in de afgelopen eeuwen handel drijven, maakt niet uit met wie of wat.” (blz. 142)

Nummer: 10-057
Titel: Zes jaar vrijdagmiddag
Auteur: Daniël Lohues
Taal: Nederlands
Jaar: 2010
# Pagina’s: 320 (10845)
Categorie: Columns
ISBN: 978-90-488-0068-1

Meer Lohues:
Allenig in Goor (mijn blog)
Site Lohues
WikiQuote (Lohues)
Annelie (YouTube)