Tags

, ,

Wat als een geintje begon, wordt nu een nieuwe categorie op dit weblog. De boekenkast van. Nadat ik laatst de kast van Zuster Klivia besprak (en (natuurlijk) een reactie van haar kreeg), kwamen de aanmeldingen binnen. Klivia heeft blijkbaar veel lezende bezoekers. Toaske had haar boekenkast al eens gefotografeerd. Ik kreeg een link van bijna drie jaar geleden. Succes er mee.

Nu beweer ik wel eens dat ik aan iemands boekenkast kan zien wie die persoon is, maar nu moet ik het ook nog eens waarmaken. Gelukkig heeft Toaske een eigen blog zodat ik nog wel wat meer kan bekijken dan alleen de kast zelf. Ik vind het wel leuk dat ze de uitdaging aandurft. Want terwijl ik Klivia al een tijdje ‘ken’ en ik dus geen wilde gok nam toen ik haar kast analyseerde, loopt Toaske wel een risico dat ik haar en haar boekenkast helemaal afbrand.

Toaske is in ieder geval wel een fanatiek lezeres. Ze blogt ook over haar boeken en maakte dus al uit haarzelf foto’s van haar boekenkast, die ze ook nog eens met de wereld wilde delen. Het laatste boek dat ze las (volgens haar blog) is van Minette Walters. Ze laat doorschemeren dat ze Simone van der Vlugt waardeloos vind (mee eens). Ze begint vrijwillig aan een boek van 924 bladzijden. Compliment! In haar top vijftien favoriete schrijvers staan er drie die daar bij mij zouden kunnen staan, eentje ben ik het zeker mee eens. Van vier heb ik nog nooit gehoord en van twee weet ik zeker dat ze niet voor mij schrijven. Met het eerste boek dat ik tegenkom op haar blog dat ik ook heb gelezen (Benoite Groult) scoort Toaske geen punten.

Al scanlezend door jaren boekrecensies (alles lezen duurt veel te lang) kom ik veel herkenbare opmerkingen tegen. Over literaire thrillers (Noort), bestsellers (Brown), kinderboeken (Lindgren), hypes (Verhoef), niet meer lezen (Vermeer) en goede boeken (Foer). Zoek in mijn archief en we blijken veel te delen. Dat is meer dan ik verwachtte toen ik voor het eerst naar die boekenkast keek. Maar ook zag ik vele boeken die ik niet zou overwegen te lezen.

Terug naar de boekenkast, daar gaat het hier om eigenlijk. Een mooie kast, ook niet onbelangrijk, maar het gaat vooral om de inhoud. Achtereenvolgens foto’s van 51, 53, 39, 65, 37 (waarvan vier niet herkenbaar), 39, 60 en 27 boeken in de eerste kast. In totaal dus 371 boeken. Dan nog 24, 30 en nog eens 24 in de zithoekkast. Ik kom dan op 449 boeken. Die heb ik onderverdeeld in een aantal categorieën. Als eerste het aantal boeken dat ik ook/ooit zou willen lezen: 5 (Carlos Ruiz Zafon!). Dan het aantal dat ik ook heb (in de kast/gelezen): 8.

We gaan nog niet zo hard. Maar dan komen we bij de schrijvers die ik om goede of minder goede redenen niet hoef te lezen. Zeg maar de ‘Nee dank je’-boeken: Kluun, Wilbur Smith, Dean Koontz, Jean M. Auel, Stephen King, James Patterson, Iris Johanssen, David Baldacci, Ludlum, Tom Clancy, Olivia Goldsmith, Sidney Sheldon, Jackie Collins, Judith Kranz, Mary Higgins Clark, Josie Lloyd en nog iemand, Ken Follet, John Grisham, Adam Armstrong, Susan Madison, Tolkien, Donna Tart

Dat schiet al lekker op. Dan kom ik nog flink wat schrijvers tegen die ik niet ken: Raymond E. Feist, Tami Hoag, Diana Gabaldon, Martina Cole, Lee Child, Harlan Coben, John Gilstrap, Noah Gordon, Minette Walters, Susan Madison, Deborah Smith, Jonathan Kellerman, al moet ik toegeven dat de namen van Walters en Kellerman wel bekend zijn.

Erg mooi zijn drie atlassen, daar kun je er nooit genoeg van hebben. En schijft Frank Boeijen? Weer wat geleerd. En zag ik ‘De wolvenlus’ niet ook al in de kast van Zuster Klivia?

Wat kan ik nu concluderen? 1. Er zit systeem in de kast van Toaske. 2. Het is geen logisch of herkenbaar systeem. 3. Ook geen waterdicht systeem. 4. Er staat erg veel in de kast dat ik zeker niet wil lezen. 5. Haar afkeer van literatuur is duidelijk, maar onverklaarbaar voor mij 6. Nog veel meer dan Zuster Klivia vlucht ze in haar boeken 7. Het avontuur in haar leven komt vooral uit boeken 8. Ze heeft angst voor werkelijke diepgang 9. Veel van haar conclusies (zie haar blogjes) zijn goed. Maar waarom ze dan zoveel matige boeken leest snap ik niet. 10. Ook zij reageert zeker op deze stellingen.

Wat hoop ik van haar te horen: Welke van het rijtje schrijvers dat ik bij voorbaat afwijs zou ik toch moeten proberen?