Tags

, , ,

Tom Egbers kwijlt bijna als hij het over het stadion aan de Bornsestraat heeft. Ik zag er ooit Ajax met 1-8 winnen, met een geweldige Marco van Basten. Zelf veroverde ik een basisplaats in ons eerste door goed te spelen achter het stadion tegen de amateurs van Heracles. Het was inderdaad een mooi en bijzonder stadion.

Het stadion uit 1913 bleek te klein of te oud en elf jaar geleden kreeg de club een nieuw stadion, dat vijf jaar geleden nog werd uitgebreid. En nu wil de club al weer een nieuw stadion. Dus niet uitbreiden, verbouwen of wat extra plekken creëren, nee: Een compleet nieuw stadion.

Het simpele argument is dat Heracles middenmoter in de eredivisie wil worden. Na een geweldig seizoen denkt men in Almelo dus dat het nooit meer hoeft te degraderen. Toch is de stand op de ranglijst dit seizoen iets minder comfortabel. En zouden clubs als Sparta, Ado, Zwolle, De Graafschap en RKC niet dezelfde ambitie hebben? En staan Utrecht, Roda, Nac en Heerenveen niet al in de middenmoot?

Er kunnen maar 18 teams in de eredivisie spelen, geld is zeker een belangrijke factor daarin. Maar om nou overheidsgeld te steken in een club met ambitie lijkt mij een beetje overdreven. De voetballerij kent te veel voorbeelden van clubs die diep zijn gevallen. Leeds United, KV Mechelen en Alaves zijn recente voorbeelden.

Hoe ik er aan kom mag ik niet vertellen, maar ik stuitte onlangs op een lijstje vertrouwelijke informatie. 25 spelers van Heracles en hun weeksalaris. 2 zijn er gratis, door Twente gestald, blijven er 23 over. Drie daarvan verdienen nog minder dan ik, een daarvan stond onlangs zelfs in de basis. Niet dat ik een maatstaf ben, maar wanneer je fulltime profvoetballer bent, doe je het niet echt goed als je onder modaal zit. Slechts twee spelers verdienen behoorlijke bedragen, maar er zullen weinig spelers na hun carrière achterover kunnen leunen. Heracles blijft voor mij de veredelde amateurclub die op het hoogste niveau is beland. Is ook een groot deel van de charme van de club.

Ik zie niet in waarom de gemeente Almelo zou moeten meebetalen aan een nieuw stadion. Had de club in 1999 maar iets slimmer moeten zijn. Een paar ongelukkige nederlagen in april en de club moet blij zijn met nacompetitie. Hoezo doorgroeien?

Het betaalde voetbal, een zieke bedrijfstak, moet ophouden met het bedelen onder het mom van maatschappelijke relevantie. Van mij mag Overtoom best meer gaan verdienen, maar niet ten koste van de doorsnee Almeloër, die meestal erg weinig te besteden heeft.

Lees ook:
Gemeenteraad stelt besluit uit
Nieuws uit Almelo
TC Tubantia