Tags

, , , , , ,

 

Mart Smeets - De afrekeningMart Smeets – De afrekening

Wielerroman staat er bij als ondertitel. Om een nietsvermoedende potentiële koper niet op het verkeerde been te brengen? Is de naam Smeets en een nieuw boek in juni niet duidelijk genoeg. Komt de goede man niet al meer dan een decennium elk jaar twee keer met een nieuw boek en weet dus iedereen waar het over gaat. Het plaatje van de wielrenners op de voorkant nog niet duidelijk genoeg?

Maar goed, is het wel een wielerroman? Dit boek gaat over Stijn Miller, het alter ego van Smeets, reeds eerder hoofdpersoon in meerdere boeken van Smeets. Stijn Miller volgt de Tour de France al vele jaren, dus ook in dit boek. Maar volgens mij gaat dit boek helemaal niet over wielrennen. De Tour de France is de kapstok, het verhaal gaat vooral over Smeets zelf. Het is een excuus om zijn frustraties en fantasieën te vermengen en het van zich af te schrijven. De Neel komt er natuurlijk in voor, die krijgt een veer op de bekende plek, weliswaar indirect, maar voor de goede verstaander staat er een duidelijk compliment. Hopelijk heeft de Neel het boek nog gelezen voordat hij onze wereld verliet.

Het boek is zeker niet vervelend om te lezen, die kunst beheerst Smeets zeker. Maar naar mijn mening is de roman niet zijn sterkste punt. Ik zie hem liever stukjes schrijven, achtergrond verhalen maken, sfeerbeelden schetsen of reportages maken. Maar als ik zijn meer dan veertig boeken tellende oeuvre op volgorde van kwaliteit moet zetten, dan zitten zijn romans niet bij de top tien. Uitzondering is De Kopgroep, dat terecht veel complimenten kreeg en al in meerdere talen is vertaald. Ook De Afrekening zal niet in de bovenste helft staan.

Desalniettemin las ik ook dit verhaal weer met veel plezier, nadat ik de voetbalboekenleesmaand had afgesloten en overgestapt was op wielerboeken ten tijde van de Tour de France.

Citaat: “Stijn kon alleen een excuus, vermengd met een cynische opmerking, bieden. Hij kreeg bijna het gevoel dat hij het ongemanierde gedrag van al die mannen met hesjes moest verdedigen. Nergens ter wereld was de behandeling bij hekken, afzettingen en omleidingen zo bot als in Nederland.” (blz.98/99)

Nummer: 10-045
Titel: De afrekening
Auteur: Mart Smeets
Taal: Nederlands
Jaar: 2010
# Pagina’s: 219 (8158)
Categorie: Sport (Wielrennen)
ISBN: 978-90-468-0806-1

Meer boeken van Smeets:
Geel
Helder
De Kopgroep
Het laatste geel
De Olympische spelen
Passie
Prikkels
Retro
Sportzomerdagboek
Sterren
De tour van ‘80
De Tour wacht op niemand
Vuur
Wereldtour
Zomeravondvertellingen