Tags

, , ,

Al meer dan een decennium sparen ze er voor. En om de twee jaar gaan ze een weekendje weg. Een mooie stad bekijken, sportwedstrijd, wat cafés om wat consumpties te nuttigen. Het zijn meestal geen weekendjes waarin ze veel cultuur snuiven, maar wel weekendjes waarover nagepraat wordt.

Ik sprak een aantal van hen op de voetbal, een ander in het café. Het zou weer een mooi weekend worden. Stockholm was de bestemming. Enthousiast vertelde ik over de mooie oude stad, waarschuwde ze voor de hoge alcoholprijzen, wetende dat dit toch een van de belangrijkste bestanddelen is van het weekendje weg.

Op twitter volgde ik hun onderlinge gesprekken. ‘Elke bom die nu afgaat, gaat straks niet meer af’, las ik vorige maand. De temperatuur werd uitgebreid besproken. Vrijdag vertrokken ze. De eerste berichten via twitter begreep ik niet helemaal. 3000 kilometer verder weg? Al snel heb ik het door. Ze zitten in Lissabon, niet in Stockholm.

Meer dan de helft van het groepje wist het ook niet. Zo liep er iemand met snowboots bij negentien graden rond. Een ander had vijf truien meegenomen. De organisatie had op het vliegveld de grootste lol gehad. Op afstand lachte ik met de samenzweerders mee.