Tags

, , , , ,

Tom Egbers - Twaalf gestolen jarenTom Egbers – Twaalf gestolen jaren

Het zal je overkomen. Je schrijft een boek over je jeugdheld. Prachtig verhaal over een zwarte Zuid-Afrikaanse voetballer in het blanke Almelooo van de jaren vijftig. De hoofdpersoon werkt mee, het boek wordt goed ontvangen, er wordt zelfs een film van gemaakt.

En dan kom je er ineens achter dat je niet het hele verhaal kent. Dat De Zwarte Meteoor, jouw held, niet alles heeft verteld. Dat hij in de Verenigde Staten jarenlang achter tralies heeft gezeten.

Dus in plaats van genieten van het succes moest Egbers op zoek naar de waarheid achter de geruchten, achter de beschuldigingen. En dus heb je dan automatisch een tweede boek.

Na het waardeloze vorige junivoetbalboekenleesmaandboek was ik toe aan wat meer inhoud. Een goed boek dat over voetbal gaat. Dat zelfs een link met Zuid Afrika heeft. Het boek van Egbers voldoet aan die kwalificatie. Al is het nog nauwelijks een voetbalboek. Het gaat over Steve Mokone, in Nederland bekend geworden als voetballer van Heracles. Maar het gaat vooral over de ongelijke juridische strijd die de zwarte dokter Mokone moest leveren in de Verenigde Staten. Een land waar de slavernij was afgeschaft, maar waar racisme nog welig tierde.

Egbers heeft daarnaast nog een persoonlijk dilemma op te lossen. Is Mokone nog een vriend? Vertrouwt hij de man nog die zo’n belangrijk deel van zijn verleden verzwegen heeft? Want dat Mokone onschuldig is, stond eigenlijk vast voor de journalist. Maar de twijfel is er natuurlijk ook. Want waarom verzwijg je de gevangenisstraf als je daadwerkelijk onschuldig bent?

Een mooi boek van Egbers, het geeft een goed beeld van New York in de jaren zeventig, maar ook van het hedendaagse land, waarin zoeken lastiger bleek te zijn dan dat het normaal gesproken zou moeten zijn. De ontzettend foute politie, mensen die niet willen praten, het wordt Egbers ook niet eenvoudig gemaakt. Aan de andere kant, als alles simpel uit te zoeken was geweest, dan had dit boek niet bestaan.

Een waardig opvolger van De Zwarte Meteoor, al blijf je achteraf nog wel met dezelfde vragen zitten waarmee ook Egbers worstelde en waarschijnlijk nog steeds worstelt. Waarom? Wat weten we nu nog niet? Wie heeft er belang bij dat dit verhaal niet bekend werd? Maar goed, romans met een open einde zijn vaak ook beter dan de simpelere versies.

Citaat: “Er blijkt uiteindelijk toch een dossier Mokone te bestaan. Kennelijk geen gewoon dossier, want het is zelfs voor medewerkers van justitie niet toegestaan het zomaar in te zien. Maar één van die medewerkers, een Amerikaan voor wie ‘Justice is denied no one’ nog betekenis heeft, is bereid het dossier te openen.”

Nummer: 10-043
Titel: Twaalf gestolen jaren
Auteur: Tom Egbers
Taal: Nederlands
Jaar: 2002
# Pagina’s: 192 (7795)
Categorie: Biografie
ISBN: 90-6005-246-3