Tags

, , , , , , ,

 

Michel Di Tria - MaradonaMichel di Tria – Maradona

Er zijn veel voetbalboeken te vinden, dus in de winkel moet je het kaf van het koren weten te scheiden. Nu speelt budget natuurlijk altijd een rol. Schitterende fotoboeken van meer dan 50 euro staan prachtig in de kast, maar daar koop je er niet regelmatig een van. Daarentegen kom je regelmatig in de opruimingsbak boeken tegen voor een paar euro, waar je dus iets minder kritisch naar kijkt. Nu is budget natuurlijk ook weer afhankelijk van inkomen. Logische conclusie is dus dat ik als student veel slechte boeken kocht en tegenwoordig minder maar betere boeken.

Tijdens het WK besloot ik dit boek eens uit de kast te trekken in het kader van voetbalboekenleesmaand. Lag er al meer dan een decennium stof te vergaren. En als ik het diplomatiek moet brengen: stof vergaren is een taak dat goed bij dit boek past. Okay, als ik het iets minder netjes breng: Dit is een slecht boek. Nee, nu ben ik nog steeds diplomatiek. Dit is een dramatisch slecht boek!

Als kind heb je een idool, in mijn geval Jesper Olsen. Geweldige buitenspeler, mooi om naar te kijken. Maar ik had ook al snel door dat hij niet de beste speler aller tijden was. Wat lezend, wat beelden ziend en zijn comeback bewust meemakend, bleek al snel voor mij dat Johan Cruijff dat wel was. Een paar jaar later begon ik te twijfelen. Want Maradona, niet al te sympathiek, werd toch wel erg goed. Toen hij bijna alleen de wereldtitel veroverde, kreeg ik respect voor hem. Na een bezoek aan Napels, toen de goede man allang daar niet meer woonde, sloeg mijn respect om in bewondering.

Een boek over Maradona staat dus zeker niet tevergeefs in mijn kast. Maar dit boek verdient eigenlijk geen kastruimte. De titel geeft al aan dat er eigenlijk niet is nagedacht voor dit boek geschreven is. Zo lang zijn naam er maar op staat en een mooie foto, dan verkoopt het wel. Het ziet er uit alsof een aantal onsamenhangende artikelen bij elkaar is gegooid, wat statistieken er om heen en dan noemen we het maar een boek. Statistische gegevens achterin in een ander lettertype, maar ook tussen de verhalen door. Totaal geen verband. Het is dus echt niets. Geen biografie. Geen interviews. Geen goed overzicht. Niets. Alle wedstrijdstatistieken van het WK 1990. Alsof het relevant is hoe de opstelling van Cameroun (ja, niet de Nederlandse spelling) tegen de Sovjet Unie was (Milla viel na rust in) in een boek over Maradona. Zetfouten, drukfouten, taalfouten, typfouten. Het wordt elke bladzijde storender.

En dan staan er zelfs nog inhoudelijke fouten in. Ik ga ze niet eens meer opzoeken, maar als een liefhebber als ondergetekende (dus niet eens een expert) het al opvalt tijdens het lezen, dan zullen er vast nog wel meer inzitten. Met de overtreffende trap: zijn naam wordt verkeerd geschreven. Groot, boven aan een pagina zelfs. Maradonna. Dubbel n. Schandalig.

Citaat: “En juist daarom was het een enorme uitdaging om middels dit boek het leven Diego Armando Maradona zo objectief en zo waarheidsgetrouw mogelijk te reconstrueren.” (blz. 6)

Nummer: 10-042
Titel: Maradona
Auteur: Michel di Tria/Kees Jägers
Taal: Nederlands (orig.: Frans/Italiaans)
Jaar: 1990
# Pagina’s: 176 (7603)
Categorie: Sport (Voetbal)
ISBN: 90-5087-003-1

Wel leuk over Maradona:
Column (Goal, december 1997)
La Vida Tombola
Felicidades Diego
La magica storia del Napoli
Persconferenctie met Maradona