Tags

, , , , , ,

 

Jurryt van de Vooren - Achter het netJurryt van de Vooren – Achter het net

In het kader van voetbalboekenlezenmaand tijdens het WK was het leuk om ook eens een fotoboek er bij te pakken. Vooral tijdens een wedstrijd ideaal. Niet in een boek hoeven te verdiepen, maar wel wat te lezen tijdens de vele saaie wedstrijden die een WK nu eenmaal onvermijdelijk oplevert.

Ook deze is weer van mede-blogger Jurryt (Sportgeschiedenis). WK foto’s van 1930 tot 2002, met daarnaast het verhaal er achter. Jurryt kan zijn ei als sporthistoricus eenvoudig kwijt. Mooie anekdotes bij minstens zo mooie foto’s.

Mijn voorkeur gaat vooral uit naar de oudere foto’s. Niet alleen omdat zwart-wit eigenlijk heel mooi is, maar vooral van het tijdbeeld. De Belgen die op het strand aan het trainen zijn, bijna allemaal met pet op, schitterend. Het Nederlands elftal voor vertrek naar Italië, 1934. Alsof je een kantooruitje fotografeert, terwijl Karel Lotsy op het punt staat een speech te houden. Het volle Maracana in Rio voor de laatste wedstrijd van het WK 1950, vaak onterecht als finale aangeduid, waarin Uruguay de gastheren verrast.

Alsof het voor mij gedaan is zijn er pas vanaf 1986 kleurenfoto’s te vinden in het boek. Dat WK dat we misten omdat Leo Beenhakker zo nodig John van Loen moest inbrengen. Diezelfde van Loen zit met zijn gezicht in zijn handen te treuren, ook weer een prachtig triest moment. De laatste foto is van Cafu in 2002 met de wereldbeker in zijn hand.

Prachtig geschiedenisboek, al was het ook mooi geweest zonder de tekst. Soms is een foto genoeg, is het leuk om het verhaal er bij te bedenken.

Citaat: “Waarop de hoogwaardigheidsbekleder het veld oploopt en dreigt zijn spelers weg te halen als het doelpunt niet alsnog wordt afgekeurd. Tot verbazing van iedereen gebeurt dat ook nog, maar desondanks winnen de Fransen met 4-1.” (blz. 184)

 

Nummer: 10-041
Titel: Achter het net
Auteur: Jurryt van de Vooren
Taal: Nederlands
Jaar: 2006
# Pagina’s: 300 (7427)
Categorie: Sport (Voetbal)
ISBN: 90-5594-474-2

Meer:
En toen was er sport (mijn recensie)
Sportgeschiedenis (site)