Tags

, , , , , , ,

 

Half 3Half 3, tijd voor voetbal

De eerste gedachte is voor de hand liggend. Een Hard Gras-kloon. Toch ook wel sympathiek dat er mensen zijn die schrijven over voetbal, zonder de waan van de dag te laten bepalen waar het over gaat. En als je dan bij Hard Gras er niet tussen komt, dan zelf maar een vergelijkbaar blad beginnen.

Ik kocht het op de zaterdag in juni dat Nederland tegen Japan speelde. Tegenover de kroeg zat een boekhandel, ik wilde iets te lezen hebben voor de zekerheid, veel wedstrijden op een WK zijn saai. Dat ik in de kroeg zat had te maken met het weekendje weg van mijn voetbalelftal.

’s Nachts had ik het boek uit kunnen lezen, toen ik twee uur lang op het politiebureau zat te wachten voor ik mijn getuigenverklaring van de vechtpartij van die avond moest afleggen, maar toen had ik het boek natuurlijk niet bij me.

Toch was ik al halverwege tijdens de wedstrijd, een dag later kon het boek uitgelezen worden. Interessante onderwerpen zoals de invloed van het Koninginnedagdrama op de voetbalclub CSV uit Apeldoorn. Een kijkje achter de Muur, via de ogen van Gerd Weber, een DDR-voetballer die meer deed dan alleen voetballen. Prachtig stukje geschiedenis van cultclub Sankt Pauli. Een aantal columns eromheen, en het integraal uitgeschreven verslag van Herman Kuiphof van de Europacupwedstrijd ADO Den Haag tegen West Ham United in 1976 en je hebt het boek zo vol.

Toch viel het geheel me een beetje tegen. Zes van de zeven lange verhalen zijn geschreven door eindredacteur Ruud Doevendans. Daarmee gaat het toch overduidelijk te veel lijken op een hobbyproject van een gefrustreerde schrijver. “Als niemand mijn verhalen wil, dan doe ik het zelf wel”, lijkt de grondgedachte.

Nu durf ik zelf wel mee te praten over slecht verkopende verhalen, dus begrijpelijk is het zeker. Maar of dit de oplossing is? Ik heb gelezen dat er ondertussen een deel 2 en zelfs 3 uit is, maar in de boekhandel kom ik ze niet tegen. Het eerste deel nog her en der, maar de vervolgdelen moet je wel haast rechtstreeks bij de schrijver/uitgever bestellen wil je die lezen.

Sorry Ruud, maar ik hou het toch bij Hard Gras. Ook niet altijd even goed, maar uiteindelijk wel een garantie voor goede schrijvers en prachtige specials. Desalniettemin, succes, ik hoop dat je je niche vindt op de voetbalverhalenmarkt.

Citaat: “En toen stonden daar op die vroege winterochtend in januari plotseling die Stasi-mannen. Zij hadden lucht gekregen van de zaak. Dat kon altijd in de DDR. Immers, de muren hadden er oren. Weber snapte er helemaal niets van. Hij had zijn mond toch niet voorbijgepraat: ‘De arrestatie was een grote verrassing’.” (blz. 98)

Nummer: 10-040
Titel: Half 3 Tijd voor voetbal!
Auteur: Ruud Doevendans e.a.
Taal: Nederlands
Jaar: 2010
# Pagina’s: 104 (7127)
Categorie: Sport (Voetbal)
ISBN: 978-90-79067-02-2