Tags

, , , , , , ,

 

15 dagen geleden was het de dag van de mensenrechten. Nu vind ik dat aan de ene kant een positieve gedachte, aan de andere kant te gek voor woorden omdat iedereen elke dag mensenrechten heeft. Waarom moeten we daar eigenlijk extra aandacht aan schenken? Helaas is het nog steeds nodig, omdat vele mensen niet door hebben dat mensenrechten universeel zijn. Sommige mensen vinden nog steeds dat zij rechten hebben en anderen plichten. Er zijn zelfs politici die vinden dat het ene geloof beter is dan het andere. Er zijn regeringen die geweld gebruiken geen enkel probleem vinden, als het maar economisch gewin oplevert.

Sinds een aantal jaren collecteer ik een keer per jaar voor Amnesty International, straks in februari, in een ongetwijfeld koude week, mag ik weer. Maar na tien december werd ik toch ook weer even aan het denken gezet. Ik had Cry Freedom nog op de harde schijf staan en heb die film stukje bij beetje bekeken. Het boek van Donald Woods las ik al jaren geleden.

Een film en een boek over Zuid Afrika. Het enige land ter wereld dat in de afgelopen eeuw gewoon in de grondwet schreef dat niet iedereen gelijke rechten heeft. De film over Steve Biko en Donald Woods is indrukwekkend. Het verhaal zorgt er voor dat je je klein voelt. Zoals ik ook onder de indruk was toen ik een paar jaar geleden het graf van Steve Biko bezocht. Reizen kan geschiedenis laten leven.

Ook in Zuid Afrika bezochten we de Hector Pieterson memorial. Die beelden in de film raakten me nu harder dan ooit. Ik had de film al gezien, maar toch zat ik compleet verbaasd te kijken naar het moment dat de Zuid Afrikaanse politie het vuur opent richting protesterende maar ongewapende schoolkinderen. Honderden scholieren kwamen daarbij om het leven.

Zo lang er nog mensen op deze aarde rondlopen die denken dat je met wapens en geweld problemen kunt oplossen is het nodig aandacht te vragen voor mensenrechten. Niet alleen op de dag van de mensenrechten op 10 december. Niet alleen met kerst, wanneer iedereen vrede op aard’ predikt. Niet alleen als ik straks met een collectebus voor uw deur sta in februari. Maar elke dag weer. Tot iedereen gelijke rechten heeft en iedereen die rechten respecteert en uitdraagt.

Advertenties