Tags

, , , ,

Peter Visser - Ups & downsPeter Visser – Ups & downs. Sportproza

Het is niet zo eenvoudig om een boek te bespreken van iemand die je al meer dan dertig jaar kent. Dertig jaar geleden voetbalden we samen, meer dan twintig jaar organiseren we samen een tourtoto en tien jaar geleden schreven we samen voor zijn website, CycloSim.

Aarzelend begon hij te schrijven, nadat ik de eerste verhalen had aangeleverd. Al snel bleek dat hij leuke stukjes kon produceren. CycloSim, wielerspelletjes, bleek te intensief. Een weblog was het logische vervolg. Peter ging voorbij wielrennen schrijven. Eerst voetbal, later ook uitgebreider. Hij ging artikelen schrijven na grondige research, waagde zich aan wat gedichten, zijn blog werd goed bezocht.

En toen was er dus het onvermijdelijke boek. The best of, zou men kunnen zeggen. Natuurlijk kocht ik het boek. Mooi vormgegeven, in eigen beheer uitgegeven, maar flink wat publiciteit gegenereerd. Het verkocht redelijk geloof ik.

Omdat ik natuurlijk alle verhalen al eens gelezen had, lag het boek een tijdje in de kast, maar tijdens het WK voetbal vond ik het een leuk boek om tussendoor elke keer een stukje te lezen. Van wielergedichten, via de kortste column van Goor naar een algemene sport-eregalerij. Met wielerhistorie en voetbalgeschiedenis en columns als afsluiting. Waardig debuut van een schrijver die veel kan. Mooie foto’s, prachtige opmaak, een boek om in de kast te hebben staan.

Mijn voorkeur gaat uit naar de columns, zowel de kortste column, als later achterin de langere columns. De geschiedenisstukjes vormen een belangrijk deel van het boek, zullen ook veel research gekost hebben, maar zijn uiteindelijk in zakelijker vorm terug te vinden op het internet. In zijn columns is Peter de sportromanticus die de schoonheid van sport mooi kan beschrijven. Die kan relativeren, maar ook overdrijft. Met het juiste gevoel voor proporties, niet iemand van grote woorden, wel iemand die de juiste sfeer in een stukje weet te proppen. Complimenten.

Citaat: “Veel trainers lijken ook meer te houden van tactisch gezwam dan van avontuurlijke voetballers. Ze hebben het over balans in het elftal, maar dat is bullshit ingegeven door onzekerheid. Ze passen hun elftal aan de tegenstander aan, degelijk en behouden. Angsthazenvoetbal, terwijl durf en fantasie zo vaak worden beloond” (blz. 147)

En de tijd achterhaalt me weer. In juni gelezen, pas in december gerecenseerd. En dan is ondertussen deel 2 van Ups en Downs verschenen.

Nummer: 10-038
Titel: Ups & downs. Sportproza
Auteur: Peter Visser
Taal: Nederlands
Jaar: 2008
# Pagina’s: 153 (6960)
Categorie: Sport
ISBN: nvt

Meer:
Peter’s weblog
Ups & downs zelf bestellen
Ups & downs II zelf bestellen

Advertenties