Tags

, , ,

 

Al een paar jaar geleden was er een filmpje over liefst 200.000 professionals die opletten, want gezamenlijk zijn wij tegen terrorisme. Leraren werden expliciet genoemd als beroepsgroep. Daaruit begreep ik dat ik daar dus aan meedeed. Mij was nooit iets gevraagd. Sterker nog, ik geloof niet in de term terrorisme zoals die gebruikt wordt sinds 11 september 2001.

De wereld is niet onveiliger, men probeert ons gewoon angst aan te praten. De koude oorlog was voorbij, een nieuwe vijand was nodig. Pure Newspeak, ruim 60 jaar geleden al erg goed beschreven door George Orwell.

Het ging om dit filmpje:

Ik ben blijkbaar niet de enige die zich stoorde aan deze propaganda. Kijk naar een reactie van wij zijn de baas (zie ook hier).

Sinds kort wordt me aangeraden om een noodpakket samen te stellen. Zaklamp, water, eboniet, lucifers enzovoort. Je snapt het idee. Want het zou zo maar kunnen zijn dat je aangewezen bent op je rantsoen voor maar liefst drie dagen. Meer informatie op deze site. Daar kun je ook je eigen risico’s bekijken. Tik je postcode in en je krijgt een kaart. Heb ik dus maar gedaan. Er staan een handvol tankstations op, twee fabrieken en wat andere onverklaarbare tekens.

Drie dagen zonder stroom in Nederland? Ik woon toch niet in Bangladesh? Drie dagen geen water? Waar leef ik, in de Sahara? Compleet overbodig deze campagne. En overstromingen, orkanen, aardbevingen of vulkaanuitbarstingen zijn in Nederland ook niet echt aannemelijk.

Nu ben ik niet echt bang aangelegd, maar deze hele campagne is weer eens verspild geld, verspilde moeite. Ik word onnodig bang gemaakt, sterker nog, het is de bedoeling dat ik bang ben. Want op die manier kun je allerlei privacywetten omzeilen, kun je wapentuig aanschaffen terwijl dat niet nodig is en let de burger niet op de werkelijke problemen. De overheid heeft me zoveel angst aangejaagd voor niet-bestaande terroristen en overschatte problemen, dat ik het niet erg vind dat de belasting verhoogd wordt, dat de verkeerde mensen profiteren van subsidies en dat mijn land eigenlijk extreem veilig is.

Postbus 51 moet de burgers namens de overheid informeren. Dat is dus iets anders dan angst aanjagen. Informatie geven is iets anders dan propaganda. Ik ben blij dat we de vorige regering kwijt zijn, maar om nou te zeggen dat ik veel vertrouwen heb dat we onder de nieuwe regering deze onzin kwijt zijn, dan lieg ik. Misschien een leuke prijsvraag: Welke absurde campagne krijgen we de komende jaren voor onze kiezen? De gevaren van een moskee? De nadelen van een dubbel paspoort? Vakantiebestemmingen die minder geschikt zijn voor mensen met een christelijke achtergrond? Gebruik de normen en waarden van de regering? (O nee, die bestond al: klik of klik).

Vpro’s Waskracht maakte al eens een parodie op Postbus 51.