Tags

, , , , ,

Kristof Vandervenne - De geur van regen na de zwoelteKristof Vandevenne – De geur van regen na de zwoelte

Kristof is een Vlaamse blogger wiens weblog ik een tijdje bezocht. Hij schreef mooie stukjes, houdt van de juiste muziek en is vaardig met taal. Op een gegeven moment stopt hij (tijdelijk?) met zijn weblog, maar kwamen we elkaar weer tegen op Facebook. Zo zag ik ook dat hij een boekje had uitgegeven. Via Unibook nog wel, waar ik ooit mijn Olympisch Dagboek (nog verkrijgbaar, kijk in de rechterkolom) uitgaf. De royalty’s die ik nog nooit gebruikt had, kon ik nu mooi aanwenden om zijn boek te kopen.

De mooiste stukjes van zijn blog, geen dik boek, maar wel een met sfeer. Gedichten, columns, brieven, de grenzen tussen de genres vervagen soms, Kristof is geen blogger die een stukje schrijft en dat de wijde wereld instuurt. Hij denkt na over zijn product, schaaft, verbetert en denkt nog eens na. Tenminste, dat is de indruk die ik krijg met zijn boekje in handen.

De titel is de aanschaf al meteen waard. Erg mooi. Ook titels als ‘Bovenkamermeisje’, ‘Dilemma der zintuiglijke handicappen’ en ‘Mijn plu is altijd stuk als het regent’ verdienen lof. De bijbehorende schrijfsels hebben automatisch al een streepje voor.

Kristof heeft zeker talent, zijn proza bevalt me beter dan zijn poëzie, maar dat wil niet zeggen dat je zijn gedichten zo maar moet overslaan. Zijn invloeden zijn soms zichtbaar, soms zelfs genoemd, je kunt slechtere voorbeelden kiezen.

Citaat: “Gunseroppes is een mooi woord. Het betekent ‘(naar) ginds’ of ‘(naar) ginder’. Bijvoorbeeld: aan het kruispunt ging de pony gunseroppes, of: zie gunseroppes komt de stoomboot. Ik heb het geleerd van mijn opa Pierre, die nu bijna honderd jaar is, als hij tenminste nog vijftien jaar blijft ademen.” (blz, 60)

Nummer: 10-034
Titel: De geur van regen na de zwoelte
Auteur: Kristof Vandevenne
Taal: Nederlands (Vlaams)
Jaar: 2010
# Pagina’s: 90 (6274)
Categorie: Fictie
ISBN: nvt

Meer:
Kristofs blog Weeping Willow Woodnotes
Unibook (zelf boek bestellen)
Nieuws.be met een fragment
Facebook fanpage