Tags

, , , , , ,

Na vier simpele overwinningen mogen we er gevoegelijk van uitgaan dat het Nederlands elftal zich zonder problemen zal plaatsen voor het Europees Kampioenschap in Polen en Oekraïne. Dus begint dit weblog, weer als eerste, alvast met de speculaties wie er mogen hopen op een plekje in de selectie van bondscoach Bert van Marwijk en wie er beter een lidmaatschap van de supportersvereniging van Oranje overweegt.

Met nog meer dan anderhalf jaar te gaan is de mogelijke selectie natuurlijk erg groot. De 23 van Zuid Afrika zijn de uitgangssituatie, al zal bij de volgende aflevering de heren Boschker, Ooijer en van Bronckhorst een streep door hun naam zien. Die laatste zou overigens wel eens een verrassende comeback kunnen maken nu zijn clubje in Rotterdam Zuid de degradatiezone nadert.

Van Marwijk gaf ons een leuk inzicht in de nummer 24 en verder door tegen Oekraïne de WK-gangers rust te geven, op Vorm na. Ook de selectie van Jong Oranje is op dit moment nog relevant. En sinds het WK hebben Maduro, Wisgerhof en Van Nistelrooij laten zien ook in zijn plannen voor te komen. Voeg daarbij nog wat jong talent, de altijd op de achtergrond sluimerende Seedorf en je hebt 60 spelers die nog mogen hopen op een groot toernooi in juni 2012.

Bij de keepers lijkt alleen de derde plek nog interessant. Piet Vitesse zit in Spanje de bank warm te houden. Kansen dus voor anderen. Dat zal Boschker niet worden. Dus mogen Ten Rouwelaar en Krul stiekem hopen. En als Stekelenburg komende zomer vertrekt, heeft Vermeer ook een heel seizoen om eindelijk zijn belofte in te lossen.

Achterin vooral een probleem links achterin. Pieters is er nog lang niet. Anita ook niet, en geblesseerd. Kansen voor anderen. Bouma wil nog even wachten, dus mogen Tiendali, Kuiper en Van Aanholt het misschien een keer proberen. Of stiekem toch weer Gio? En wat te denken van middenvelders Drenthe en Emanuelson die daar ook zouden kunnen spelen?

Op het middenveld lijken zes plekken wel vast te liggen. Daarachter weer een grote groep kanshebbers. Wie breekt er door?

Voorin vooral blessureproblemen. Nu weer Kuyt, van Persie en Robben chronisch, eigenlijk lijkt Huntelaar het enige zekerheidje. Hij scoort er dan ook rustig op los, ook bij het slechtdraaiende Schalke. Kansen voor nieuwkomers dus. Scoort topscorer van Wolfswinkel ook op een nog hoger niveau? Kan Jozefzoon de problemen aan de zijkant oplossen? Neemt Dost de rol van Vennegoor of Hesselink over? Wanneer voetbalt Babel weer eens fatsoenlijk?

De eerste selectie, 60 namen zijn dus als volgt:

 

Doel

Maarten Stekelenburg90

Michel Vorm80

Piet Velthuizen60

Tim Krul20

Kenneth Vermeer20

Jelle ten Rouwelaar20

Sander Boschker10

Verdediging Gregory van der Wiel90

John Heitinga90

Joris Mathijsen90

Erik Pieters60

Vurnon Anita50

Khalid Boulahrouz50

Hedwiges Maduro50

Jeffrey Bruma40

Ron Vlaar40

Glenn Loovens30

Wilfried Bouma20

Ronnie Stam10

Andre Ooijer10

Edson Braafheid10

Patrick van Aanholt10

Nicky Kuiper10

Dwight Tiendali10

Peter Wisgerhof10

Douglas10

Giovanni van Bronckhorst10

Middenveld

Mark van Bommel90

Wesley Sneijder90

Rafael van der Vaart90

Ibrahim Affelay80

Demy de Zeeuw70

Nigel de Jong70

Theo Janssen40

Wout Brama40

Stijn Schaars30

Urby Emanuelson20

Siem de Jong10

David Mendes da Silva10

Leroy Fer10

Royston Drenthe10

Clarence Seedorf10

Jeffrey Sarpong10

John Goossens10

Ismael Aisatti10
Aanval

Dirk Kuyt90

Klaas Jan Huntelaar90

Robin van Persie80

Arjen Robben70

Ruud van Nistelrooy60

Jeremain Lens60

Eljero Elia60

Ryan Babel20

Roy Beerens10

Ricky van Wolfswinkel10

Luuk de Jong10

Georgino Wijnaldum10

Bas Dost10

Luc Castaignos10

Florian Jozefzoon10

Gerbie’s oranjeselectie. Op weg naar het EK elk kwartaal (tot de plaatsing) een inschatting van de kansen voor diverse spelers. 60 spelers hebben 2300 procent kans te verdelen. Persoonlijke voorkeur van de schrijver is niet verwerkt in deze selectie.