Tags

, , ,

 

Tientallen berichten (zoals deze) geeft de zoekfunctie van de lokale website. Snelheidscontrole op de Diepenheimseweg. Dertig mag je er. Hakkert schreef er al over in de regionale krant. Velen ondervonden proefondervindelijk dat 30 op een grote brede doorgaande weg extreem langzaam is. Het levert de politie flink wat op. Effectief gezien een erg nuttige investering. De baten zijn gunstig t.o.v. de kosten.

Vorige week reed ik er nog. Ik reed precies dertig. Het voelde alsof ik stilstond. Ik werd ook ingehaald. De inhalende auto liep een risico, maar had meer haast dan ik en had mazzel. Er werd niet gecontroleerd. Ik begreep hem wel. Het is geen weg voor 30.

Ik kan me niet herinneren dat er ooit een ongeluk plaatsvond. Zal vast wel eens gebeurt zijn, maar een gevaarlijke weg is het niet. Er staan ook geen huizen vlak aan de weg die er last van hebben. Verkeersveiligheid kan dus geen argument zijn. Er zijn in mijn dorp veel meer dertig kilometerzones. Een aantal daarvan hebben meer reden tot klagen (Herman Heyermansstraat, Kerkstraat). Naar mijn weten geen enkele controle daar de laatste jaren. Tegenover de bijna wekelijkse controle op de weg naar Diepenheim gezet, bestaat toch het vermoeden dat er iets anders aan de hand is.

Is de ‘vaste’ controle de melkkoe van de politie? Voldoet het korps zo aan haar jaarlijkse quotum? Het lijkt er wel op. De grote fout in het beleid wordt nog maar weer eens aangetoond. De politie hoort er te zijn om het land veilig te maken. Verkeerspolitie heeft dus als belangrijkste taak verkeersveiligheid. Daar hoor je geen quotum op te zetten. Als het veilig is, dan levert het minder op. Werk goed gedaan.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat agenten gekort worden als ze hun quotum niet halen (Reformatorisch dagblad). Kan er iemand in Den Haag het gezond verstand gebruiken en deze absurde regel meteen afschaffen?

Nog even terug naar die dertig kilometerzone. Als je namelijk van de kanaalbrug naar beneden fietst en een klein beetje mee trapt, dan is de kans groot dat je ook te hard rijdt. Is er al een fietser die een bekeuring heeft gehad?