Tags

, , , ,

Jurryt van de Vooren - En toen was er sportAl een aantal jaren volg ik op internet de site sportgeschiedenis. Er heeft zelfs al een keer een stuk van mij (link) op gestaan. De grote man achter die site is Jurryt van de Vooren. Dus toen ik op een verplichte winkelzaterdag in de opruimingsbak dit boek tegenkwam, twijfelde ik niet. Vast interessant.

Het eerste hoofdstuk las ik in de schoenenzaak waar we even later waren. Iedereen kent dat beeld. Het ene na het andere paar moet van achteren komen, gepast worden, uitgeprobeerd worden en iets verderop staat, hangt of zit een man die verveeld zit te kijken. Deze keer hoefde ik die rol niet te spelen. Ik had dit boek bij me.

Het kan nog gekker. Het volgende stuk las ik in een paskamer. Dit vergt waarschijnlijk iets meer uitleg, want waarom zou je in een paskamer gaan zitten lezen? Het zat zo: Ik ging de paskamer in om een broek te passen. Aangezien ik toch een vrouwenoog nodig heb voordat ik tot aanschaf over kan gaan, liep ik na het passen het hokje uit om te laten zien wat ik aanhad. In geen velden of wegen was het bewuste vrouwenoog te vinden. Om nou alles in de paskamer onbeheerd achter te laten op een drukke zaterdag om dan in een vreemde broek door een kledingzaak te gaan zoeken, ging me net iets te ver. Ik ging dan ook maar weer het pashok in en las tot ik werd onderbroken en meer broeken aangereikt kreeg om te passen.

Het geeft een beetje aan hoe verslavend de korte stukjes waren, je wil snel verder lezen. Aan de andere kant zijn de stukjes kort en op zichzelf staand, het is dus geen probleem om het boek even ter zijde te leggen.

Jurryt scheef jarenlang mooie stukken over de geschiedenis van diverse sporten, zoekt leuke dingen uit de zijlijn uit en weet de kleinste details van een wedstrijd terug te halen en er een mooi stukje van te maken. In dit boek heeft hij de verschillende verhalen gegroepeerd, zo is er een deel over de Olympische Spelen. Wist u bijvoorbeeld at Dick Laan, de schrijver van Pinkeltje, de eerste officiële finishfoto in de Olympische geschiedenis maakte? Of dat er op de later niet-erkende tussenspelen van 1904 een gymnast met een houten been liefst zes medailles won?

Andere delen gaan over voetbal, oorlog en politiek en over de mens achter de sporter. Veel korte verhalen, soms bijna columns, met mooie achtergronden, nieuwe inzichten en prachtige borrelverhalen. Een schitterend boek voor de sportliefhebber in mij, die de waan van de dag al jaren niet meer zo belangrijk vind, winnen en verliezen ook steeds meer bijzaak, maar wel geïnteresseerd is in vele sporten.

Citaat: “ ‘Beste kerels, luide de standaardopening,’ik behoef u niet te zeggen, hoezeer geheel Nederland, onze jongens in Indonesië, alsmede de talloos vele schepelingen op zee, met gespannen aandacht de wedstrijden via de radio zullen volgen.’ “ (blz.78)

Nummer: 10-030
Titel: En toen was er sport
Auteur: Jurryt van de Vooren
Taal: Nederlands
Jaar: 2005
# Pagina’s: 160 (5536)
Categorie: Sport
ISBN: 90-6611-534-3