Tags

, , , , ,

Dit weblog is overduidelijk mijn persoonlijke blog. Ik hou van lezen, reizen en voetbal. Ik schrijf over mijn werk, politiek en wielrennen. Ik reageer op het nieuws, heb een hekel aan asociale weggebruikers en heb me zelfs gewaagd aan iets wat op poëzie moest lijken. Ik laat mijn dochter aan het woord, heb een mening over muziek en plaats wel eens een foto. Ik heb eigenlijk wel bewondering voor mensen die over 1 onderwerp kunnen schrijven.

Op zondag gaat het over voetbal. Er zijn veel voetbalblogs. Maar slechts een enkeling is de moeite waard. Honderden sites die klakkeloos de laatste nieuwtjes knippen en plakken sla ik graag over. Net als fansites die over 1 club of slechts 1 speler gaan. Ik hou van liefhebbers die langs de waan van de dag heen kijken. Die mooi kunnen schrijven over een cultvoetballer. Over een onbekende club uit een niet-voetballand. Supporters die kunnen relativeren. Die humor hebben. Sites als Voetblah (met een mooie Nick Hornby ode), Door de benen, In de hekken, 11 apen, Football Culture en vriend Peter (al schrijft die ook over andere sporten). In Engeland zijn vele vergelijkbare voorbeelden, maar naast sites ook honderden zogenaamde fanzines, prachtige voetballectuur met als mooiste het blad When Saturday Comes, waar ik 12 jaar lang als abonnee te boek stond.

Het mooiste aan voetbal zijn de echte supporters. Ik zat ooit bij een saaie tweededivisiewedstrijd in Oostenrijk. Maar de fanatieke aanhang naast me maakte het de moeite waard. Ik zag teleurgestelde BVB-supporters in het uitvak van het Berliner Olympiastadion om me heen, die de spelers lieten weten waar de echte clubliefde zat. Ik leerde Italiaanse woorden die in geen enkel woordenboek staan in het Giuseppe Meazza stadion van Milaan. Een van de mooiste momenten van clubliefde zag ik in Buenos aires. Tijdens de rondleiding door de Bombonera stonden we een paar minuten helemaal aan de zijkant op het veld. Naast me viel iemand op de grond en plukte grassprieten en stopte ze in een van te voren meegenomen boterhamzakje. Prachtig.

Buenos Aires heeft volgens mij de fanatiekste supporters. Op het internet wemelt het van fans over de hele wereld die filmpjes en geluidsfragmenten uitwisselen. Op deze voetbalzondag wil ik er graag twee met u delen. Als eerste de fans van River Plate die wachten tot ze het stadion in mogen.

Aan de andere kant van de stad kunnen ze er ook wat van. Zoals hier, of in het filmpje met karaokemogelijkheid hieronder:

U zult begrijpen dat hoog op mijn verlanglijstje een bezoekje aan de wedstrijd Boca Juniors – River Plate staat. Ooit…

Advertenties