Tags

, , , , ,

Simon Kuper - Retourtjes NederlandSimon Kuper – Retourtjes Nederland

Opgroeien in verschillende culturen is een geweldig voordeel voor iemand die gaat schrijven. Kuper kent verschillende culturen van binnen, maar kan daardoor ook heel goed als een buitenstaander kijken naar een plek waar hij alles kent.

Zo leefde hij in zijn jeugd jaren in Nederland, jaren later schreef hij dit boek, kijkend naar het land waarvan hij de taal sprak, de mensen dacht te kennen, de cultuur begreep.

Elk hoofdstuk een bepaald aspect van de Nederlandse maatschappij, een leuke spiegel voor Nederlanders die zich er graag op voor laten staan dat zij wel en anderen geen Nederlander zijn of zelfs kunnen worden. “Als exotische nieuwkomer kun je bijna geen lid worden van de Nederlandse familie. Dat zal pas lukken als de familie een bredere definitie van ‘Nederlander’ ontwikkelt.”

Klassenstrijd, verzuiling, immigratie, onbeschoftheid (“Als in geen ander land dat ik ken, moet je je in Nederland voor het kopen van een treinkaartje of biertje wapenen tegen een onbeleefde reactie.”), bevolkingsdichtheid, media, integratie, zwarte scholen, arbeidsdiscriminatie, Anne Frank, het multiculturele Londen, zelfgenoegzaamheid en Verdonk, Wilders en Fortuyn, ze komen allemaal voorbij. Met citaten uit buitenlandse kranten, relevante onderzoeken en rake observaties, wie Nederland beter wil leren kennen, doet er wijs aan om dit boek van Kuper te lezen.

Tot nog toe kende ik Kuper vooral via zijn voetbalverhalen in Hard Gras en zijn voetbalboeken (Football against the enemy), maar ik wist dat een journalist van de Financial Times meer moet kunnen dan achter de schermen kijken van 22 rennende spelers. Dit boek bewijst dat.

Citaat: “Het valt te bezien of het Nederland van Mohammed B. Over zal gaan in het Duitsland van Adolf Hitler. Maar commentatoren schetsen nu eenmaal graag apocalyptische scenario’s. Deze zijn doorgaans spannender dan de voorspellingen die doorgaans wel uitkomen: namelijk dat de huidige situatie ietsje beter of ietsje slechter zal worden, of hetzelfde zal blijven.” (blz. 91)

Nummer: 10-028
Titel: Retourtjes Nederland
Auteur: Simon Kuper
Taal: Nederlands
Jaar: 2006
# Pagina’s: 175 (5152)
Categorie: Non-fictie
ISBN: 90-450-0729-0

Meer Simon Kuper:WikiPedia over Simon Kuper
Financial Times profile
Hard Gras 22 (Ajax, de Joden, Nederland) (mijn recensie)
Recensie NU over Hard Gras 70, over de WK in Zuid Afrika
Simon Kuper bij DWDD (26-10-2009)
Verhalen uit De Pers