Tags

, , , , ,

Italo Svevo - Een geslaagde grapIn het Italiaans lezen gaat me niet zo goed af. Ik kom een eind in de Gazetta della Sport, een kinderboek lukt me ook nog wel, als het niet te diep gaat tenminste, maar literatuur en poëzie, de hoop heb ik allang opgegeven.

Dan maar in vertaling. Toen ik dit voorjaar een weekje voor school naar Italië mocht, verbaasde ik me over de geringe hoeveelheid vertaalde Italiaanse boeken in mijn kast. Ik kwam vrij snel bij dit dunne boekje uit. Ooit gekocht in de opruiming bij de Hema (het werd zelfs door de Hema uitgegeven, zonder ISBN), in het guldentijdperk nog, als ik een gok mag doen, bijna twintig jaar geleden.

Het werd dus ook tijd. Omdat het boekje ook nog eens niet al te dik was, had ik het ook vrij snel uit. Het schijnt semi-autobiografisch te zijn, maar het was niet bepaald een geïnspireerde oefening van Svevo die tot de Europese grootmeester gerekend moet worden als ik de geleerden moet geloven.

Het verhaal over een schrijver die hoopt op een contract en dan in het café voor de gek wordt gehouden dat hij een contract krijgt, is op zijn minst mager te noemen. Niet meer dan terecht dat dit geen roman is geworden. Aan de andere kant weet Svevo wel een mooi sfeerbeeld neer te zetten van de hoofdpersoon Mario en diens dorp. Het is dus zeker geen slecht boek. Laten we het houden op een leuk tussendoortje.

Citaat: “En Mario bleef stekeblind. Gaia’s ongerustheid was duidelijk tot uiting gekomen, maar ze drong niet tot hem door omdat hij op dat moment door wroeging werd gekweld. Wroeging is een specialiteit van letterkundigen.” (blz. 49)

Nummer: 10-027
Titel: Een geslaagde grap (Orig.: Una burla riuscita)
Auteur: Italo Svevo
Taal: Nederlands (Orig.: Italiaans)
Jaar: 1989 (Orig.: 1926)
# Pagina’s: 78 (4977)
Categorie: Literatuur
ISBN: nvt

Andere Italiaanse (of gerelateerde) boeken:
De eenzaamheid van de priemgetallen – Paola Giordano
Verlangen naar de Giro – Marco Pinotti & Gijs Zandbergen
Diguinho siamo noi – Roberto Perrone
Italiaanse toestanden – Karen Nelson
De tijgerkat – Giuseppe Tomasi di Lampedusa
The miracle of Castel di Sangro – Joe McGinnis