Tags

, , , ,

Kijk nog eens 138

Ik was al eens op het indrukwekkende Plaza de la Revolucion geweest in Havanna. Bijna een decennium geleden. Zoals iedereen maakte ik daar een foto van het beeld van Che Guevara, op het Ministerio del Interior.

Deze zomer zag ik ineens dat andere beeld. Is dat Fidel? Lijkt toch helemaal niet. Maar zijn naam staat er wel naast. Hij lijkt op Ayatollah Khomeini! Castro houdt van provoceren, dat is bekend, maar de banden met Iran lijken me toch niet zo goed, dat die hier vereerd wordt.

Vanuit de auto maken we een foto. Ik moet er iets verder voor het plein oprijden, de wegwerpcamera heeft geen zoom. Het fluitje snerpt. Ik trek snel op en doe of ik niets gehoord heb. Aan de overkant houdt zijn collega ons tegen. Ik stop wel. Na een preek zijnerzijds en excuses onzerzijds (de discussie aangaan met geüniformeerden is nooit een hobby van me geweest, zeker niet in landen waar een doorsnee gevangenis niet echt als een pretpark wordt gezien) mogen we toch doorrijden.

Twee dagen later vertelt een taxichauffeur dat het om Camilo Cienfuegos gaat. Misschien had ik het wel liever niet geweten, had ik zelf een verhaal kunnen verzinnen.

Camillo Cienfuegos

Advertenties