Tags

, , , , , ,

Joost Zwagerman - DuelJoost Zwagerman – Duel

Boekenweekgeschenk 2010. Ik had al heel wat jaren niets gelezen van Zwagerman. Een aantal van zijn boeken reken ik tot mijn favorieten (Vals licht!), andere vielen me tegen (Gimmick). Dit boek was voor hem ook het eerste fictiewerk sinds jaren.

Het moeilijke van een boekenweekgeschenk blijf ik de lengte vinden. Je vraagt een goede schrijver, tenminste dat is de intentie, om een boek te schrijven, maar geeft hem tegelijkertijd te weinig ruimte om het boek de kans te geven zich te ontwikkelen. Die tweespalt is ook merkbaar in dit boek van Zwagerman.

Het verhaal is leuk. De kunstwereld als achtergrond voor het persoonlijke drama van de directeur van het museum. Is zijn beroemde kunstwerk gestolen? Heeft hij het niet gezien? De onvermijdelijke ophef probeert hij op zijn eigen manier te omzeilen, waardoor het verhaal een extreme wending krijgt.

Het gegeven is goed, hier zit zelfs een film in, heb ik de indruk. Maar als gezegd, ik heb liever een echte roman van een schrijver als Zwagerman, zodat de belangrijkste figuren daadwerkelijk gaan leven en niet automatisch een korte karikatuur blijven.

Citaat: “Hij zou de geldopname later wel boekhoudkundig verantwoorden. Desnoods kocht hij op een veiling in Parijs of Berlijn voor een prik wat Sloveense postmoderne huisvlijt, die hij dan te hoog geprijsd in de boeken kon opvoeren.” (blz.61)

Nummer: 10-023
Titel: Duel
Auteur: Joost Zwagerman
Taal: Nederlands
Jaar: 2010
# Pagina’s: 96 (4314)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-5965-104-3

Meer:
Wah Wah (redactie Zwagerman)
Duel (recensieweb)
Vals Licht (Bol)