Tags

, , , , ,

 

Goal, Juli 2006

De oudere generatie kan het zich nog goed herinneren. De lotto-totocommissie van GFC. Ontstaan in de jaren vijftig (volgens onze gegevens 1956), toen de voetbalclubs hun leden mee lieten spelen in de voetbaltoto. Een extra bron van inkomsten voor vele clubs. De donderdagavond in de kantine was altijd erg gezellig. De commissie zat aan een lange tafel en de ‘ophalers’ kwamen met de ingevulde formulieren van de leden langs. De heren Wiemerink, Holtmaat, Zwierink en vele anderen bepaalden de sferen in ons clubhuis.

In 1996 was de commissie niet meer nodig. Het ophalen van formulieren was ouderwets, de betaling ging sneller via automatische incasso’s. Het leek dat de organisatie op landelijk niveau aan het vernieuwen was. Dit blijkt een misvatting. Onlangs konden we in de krant lezen dat winnaars van WK-toto’s op moeten passen voor de belasting. De Nationale Sporttotalisator is een vervelende organisatie geworden. Alle WK-toto’s moeten namelijk via hun handen gaan. Dus de bedrijven, cafe’s en sportclubs die het in hun hoofd halen zelf iets te organiseren zijn in overtreding. Samen met de belastingdienst doet ze er alles aan om het kleine groepen lastig te maken.

Zelf kreeg ik een paar jaar geleden al te maken met deze organisatie. Onze tourtoto heeft namelijk een website en zodoende kwam de Nationale Sporttotalisator er achter dat wij een kansspel organiseerden. Een advocaat mailde ons diverse malen, vooral de naam ‘toto’ mochten we niet gebruiken. Gerechtelijke stappen werden niet uitgesloten. Een paar maanden geleden stond er een artikel in de krant over dezelfde organisatie die een rechtszaak had aangespannen tegen een bedrijf dat via internet wedden mogelijk maakte.

Volgens mij heeft deze organisatie niet door dat de wereld aan het veranderen is. In de jaren zestig en zeventig had ze zo goed als geen concurrentie, dus speelde iedereen mee. Het valt echter niet mee om toe tegeven dat ze terrein verliezen. Staatsloterij, Postcodeloterij, Krasloten, vele casino’s, het is allemaal ten koste gegaan van de ‘voetbalpool’, zoals velen de organisatie nog steeds noemen. Via internet kun je elke dag waar ter wereld dan ook weddenschappen afsluiten op de gekst mogelijke sportwedstrijden. 1 gewonnen zaak in Nederland levert dus niets op.

Als een kat in het nauw richten ze dus nu hun pijlen op de kleine toto’s die vele vrijwilligers organiseren. Met grote voetbaltoernooien en de Tour gaan daar miljoenen in om, volgens de Nationale Sporttotalisator. En die miljoenen willen zij eerst in eigen handen hebben. Bij onze tourtoto is het al bijna 30 jaar zo dat wij het inleggeld omzetten in prijzengeld. Ook de meeste WK-toto’s werken zo. Geen winst dus, geen organisatiekosten, puur vrijwilligerswerk. Maar zeer waarschijnlijk ook geen geld dat anders wel in hun handen was gekomen. Ik heb nooit gedacht: “ik doe al mee aan de Tourtoto, nu speel ik volgende week niet mee in de Lotto”. Ik betwijfel of iemand die gedachte ooit heeft gehad.

De winnaar van de GFC WK-toto loopt gelukkig niet echt een risico. Met slechts 38 deelnemers zal zijn prijs niet echt een probleem worden.Pas boven de 454 € moet je belasting betalen. 29% liefst. Leuk bedrag, die 454€. Reken het nog eens om naar guldens. Bijna niemand doet dat meer na 4 jaar,maar je komt uit op 1000 gulden. Doet me terugdenken aan mooie ouderwetse televisiequizzen. 1000 gulden kon je winnen, maar dan moest je wel Willem Ruis eerst een cent geven. Dan bleef het bedrag namelijk onder de 1000 gulden en hoefde de winnaar geen belasting te betalen. De Nationale Sporttotalisator en de Belastingdienst laten zien in welke tijd ze zijn achtergebleven.

Nu het voetbalseizoen weer is begonnen, elke zondag weer een voetbalgerelateerd blogje. Vandaag maar weer eens beginnen met het oude columnarchief, waar ik na 20 jaar toch een redelijke collectie van heb opgebouwd.