Tags

, , , , , , , , ,

Vorige week was weer eens in het nieuws dat er onlusten waren in Belfast. De Oranje orde organiseert al jaren marsen ter nagedachtenis aan een slag die ze ooit wonnen in 1690. Dit doen ze door katholieke buurten te wandelen, oftewel even de tegenstander van 320 jaar geleden nog even laten voelen wie er destijds won. Ik heb weinig sympathie voor deze zelfbenoemde overwinnaars. Als je op de site kijkt zie je meteen al bijbelcitaten op de homesite. Ging het hele conflict niet om de juiste interpretatie van de bijbel? Zijn protestanten en katholieken geen aanhangers van dezelfde Christelijke godsdienst?

Het hele conflict telt alleen verliezers. Protestanten die provoceren, katholieken die zich laten provoceren. Britten tegen Ieren. Het niveau van de kleuterschool is hoger. Ik heb nog even gezocht, maar niet gevonden, de marsen zijn een bedachte traditie van de laatste decennia, voorheen bestonden ze helemaal niet. Overigens zijn de meeste oranjemarsen geen probleem, slechts een paar die door de katholieke wijken gaan, zijn een standaard recept voor onlusten.

Bijna twee jaar geleden was ik in (Noord) Ierland. Ik schreef destijds in Derry (Londonderry voor sommigen) al een stukje op mijn blog. Later in Belfast maakte ik een aantal prachtige foto’s.

Het mooiste van Belfast waren Murals. Muurschilderingen in plaats van gewapend conflict. Kunst in plaats van geweld. Je hoeft het niet altijd overal over eens te zijn. Maar als je het op een artistieke manier kunt uiten, dan ben je al een heel stuk verder op weg naar beschaving.

 

De gids liet er ons maar een aantal zien, meer tijd hadden we niet. Ik had graag de Mural gezien die George Best eert. Ik had er meer willen zien. Ik had er meer over willen horen. Maar uiteindelijk was het beeld duidelijk. De “mooiste” mural zag ik echter een week daarvoor in Derry. Daar wil ik graag mee afsluiten: