Tags

, , ,

In de begintijd van de personal computer had ik een klasgenoot (tegenwoordig actief in de piratenpartij overigens, toeval?), die alle 120 Engelse woordjes die we moesten leren op een papiertje zetten, ze daarna sorteerde op alfabet en dan uitprintte. Wanneer je het dan onder het kopieerapparaat legde en het verkleinde, had je een geweldig spiekbriefje in je etui.

Sinds ik les geef ben ik lastig voor studenten die spieken. Een vriend van me hoorde eens in de trein drie van mijn studenten een opmerking in die trant maken. Ik weet nog te goed waar ik zelf vroeger een hekel aan had (achter in de klas staan, uit het zicht van bijna iedereen), ik weet ook vrij goed wie er genegen is te spieken en wie het niet eens zou durven.

Bij het nakijken kun je overigens vrij snel zien of er gespiekt is. Een moeilijke vraag die door velen goed is gemaakt. Of een vraag met een totaal verkeerd antwoord, maar dan wel meerdere keren. Ooit zaten er twee dames in een klas waarvan ik het zeker wist dat ze spiekten, ik kon het alleen niet bewijzen. Ik ben op een bankje achter ze gaan zitten, er was geen mogelijkheid voor ze om te spieken. Mijn conclusie achteraf was dat ze telepathisch konden spieken. Precies dezelfde rekensom, compleet verkeerd, tot op twee cijfers achter de komma gelijk.

Vorige week fietste ik langs de Hema waar ik een poster zag hangen die me toch verbaasde. Hema verzamelt spiektips en ‘beloont’ die met een gratis spiekpen. Het kan aan mij liggen, maar dit gaat me toch echt te ver. Ik weet dat er altijd gespiekt is, dat spieken ook altijd doorgaat, maar om het nu aan te moedigen?

De HEMA geeft toch impliciet de boodschap dat spieken niet echt verkeerd is. En hoe erg je er aan tilt is natuurlijk discutabel, maar het blijft een vorm van fraude. En de HEMA moedigt de jeugd nu aan om te frauderen. Is het dan vreemd dat we op een gegeven moment uitkomen bij een maatschappij waar belastingfraude de norm is, waar managers om de regels heen willen werken, waar banken eigen regels maken en dan staatssteun vragen, waar politici zich niet meer herinneren wat ze vorig jaar gezegd hebben en waar docenten drukker zijn met politieagent spelen dan met lesgeven.

Dat is niet een land waar ik wel wonen en werken. 10884 tips stonden er al op de spieksite van de Hema vanavond. Bijna elfduizend scholieren moeten dus nog even googlen op het spreekwoord ‘eerlijk duurt het langst’. En een warenhuisketen moet zich even afvragen of er een groot verschil is tussen examenfraude en winkeldiefstal…