Tags

, , , ,

Bron: Wielerrondes.com

Radio Tour de France is deze Tour druk bezig met terugkijken. Terugkijken op 40 jaar Radio Tour dus, niet naar de Tour zelf. Niets mis mee, tenslotte bestond de Tour niet voor de gemiddelde Nederlander, als Radio Tour er  niet zou zijn geweest.

Met de lange televisie-uitzendingen van de laatste jaren, sneeuwt Radio Tour een beetje onder, maar het vakantiegevoel dat luisteren geeft, kan de televisie nooit evenaren.

Ook ik groeide natuurlijk op met Radio Tour de France. Mijn liefde voor de Tour is groot, zelfs nu ik als wielerliefhebber zie dat de Tour een commercieel circus is geworden en de Giro en Vuelta eigenlijk meer te bieden hebben, blijf ik elke jaar in juli de Tour volgen.

Voor velen is de Tour onlosmakelijk verbonden met de stem van Theo Koomen. Wanneer je de laatste jaren iemand over Koomen hoort, krijg je automatisch de relativering er bij. Hij verzon wel eens een ontsnapping, hij (her)kende niet alle renners, hij had een buitenechtelijk kind, hij past niet meer in deze tijd.

Allemaal waar. Maar moeten we daarom met terugwerkende kracht Theo Koomen maar afschrijven als een fantast? Abe Lenstra zou in het huidige voetbal een bankzitter zijn, hij was te lui. De tijden van Ard Schenk worden tegenwoordig door B-junioren verbeterd. En Wim Kan zou het in de zapgeneratie nooit lang volhouden. Allemaal ook correct. Maar daarmee doe je deze grootheden wel te kort.

Zo ook Theo Koomen. Hij zorgde ervoor dat de jonge ik aan de radio zat. Hij zorgde er voor dat miljoenen Nederlanders, die niets met wielrennen hebben, toch aan de radio zaten. Hij was de laatste radioverslaggever die niet gehinderd werd door het controlemiddel televisie.

En dus was het leuk om te luisteren naar het enthousiasme van Koomen. Daarom vond het jochie dat ik ooit was in de jaren zeventig Theo Koomen de beste. Ik kan me nog goed herinneren dat ik met mijn ouders naar de Tour ging. Zoals zo veel Nederlanders deden en nog steeds doen. En dan niet om een feestje te bouwen in bocht zoveel op Alpe D’Huez, maar om de sport te bekijken. Om de renners aan te moedigen, om het spektakel te beleven.

Wij begrepen dat dankzij het vliegtuigje dat boven de Tour cirkelde, het signaal van Radio Tour te onderscheppen was. En inderdaad konden we vanaf kwart voor twee gewoon via de FM luisteren naar Theo Koomen, die eerst nog wat zat te bidden, om de lijn te testen en hoorden we ook de gesprekken tussen Hilversum en Frankrijk, voordat de rest van de luisteraars hoorden dat er iets aan de hand was.

Theo Koomen is voor mij de begintijd van Radio Tour. En inderdaad, nu ik ouder ben, nu de techniek verder is, ben ik het er mee eens. In deze tijd was Theo Koomen nooit zo groot geworden. Maar Theo is niet meer en hoeft in de huidige tijd niets meer te bewijzen. Ik ben een Tourfanaat en dat heb ik mede aan Theo Koomen te danken. Alleen al daarom is Theo, ook al was hij zelf geen wielrenner, een echte wielerheld.

Download Peter Winnen Op Alpe d’Huez 1981 met commentaar van Theo Koomen

Elders op het web:

Aflevering van Profiel over Theo Koomen
Ode aan Theo door Kees Wennendonk
Wikipedia Theo Koomen
Verslag Europacup finale Feyenoord