Tags

, , , , , ,

Gisteravond op het terras hoorde ik het steeds vaker om me heen. Meerdere spelers kwamen na de wedstrijd tot dezelfde conclusie. De scheidsrechter was partijdig. Het blijkt dus dat nationalisme automatisch zorgt voor een gekleurde bril.

De buitenlandse kranten, maar ook Johan Cruyff, kwamen tot dezelfde conclusie. Dit oranje speelde onnodig hard en brak met een traditie van mooi en aanvallend voetbal.

In de hele wedstrijd heb ik de scheidsrechter inderdaad een aantal fouten zien maken. Maar de meeste fouten waren in het voordeel van Nederland. Want Iniesta en Xavi werden wel erg vaak aangepakt, de scheidsrechter gaf ze niet de bescherming die ze verdienen. Van Bommel alleen al maakte een handvol overtredingen die allemaal met geel bestraft hadden kunnen worden. De Jong verdiende een donkerrode kaart voor zijn karatetrap, maar kreeg slechts geel. En dan durven ‘we’ ook nog te klagen over het aantal kaarten?

Over het hele toernooi gezien heeft Oranje met afstand de meeste kaarten gepakt. Over het hele toernooi maakten de Nederlandse spelers de meeste overtredingen. Dit voetbal was gezien de Nederlandse voetbaltraditie de kleur oranje onwaardig. Heitinga kreeg rood op het moment dat diverse andere Nederlanders (Van Persie, Van Bommel, Robben, De Jong, Sneijder) al onder de douche hadden kunnen staan. Een paar minuten later maakte het enige team dat daar recht op had de winnende treffer.

Spanje is de terechte wereldkampioen. Het enige team dat bleef voetballen. Het enige team dat bleef aanvallen. Het enige team dat de Nederlandse aanvallende stijl uit de jaren zeventig goed heeft toegepast op het huidige tijdperk, op het hedendaagse voetbal.

Er bestaat dus gerechtigheid. Aanvallend voetbal kan winnen. Je hebt niet perse vele overtredingen nodig om wedstrijden te winnen. Spanje was al jaren het beste team in de wereld, nu hebben ze de titel die dat bewijst.

Lees ook:Cruijff in het AD
Mooi overzicht van de buitenlandse pers (met foto’s) in de Frankfurter Algemeine

Deze weken was er op dit weblog regelmatig aandacht voor het WK en/of Zuid Afrika. Dit is deel 21, het laatste deel.