Tags

, , , ,

De stelling is simpel. Als je niet tegen drank kunt, drink dan niet.

Morgen speelt het Nederlands elftal de finale van het WK. Overal in het land kijken mensen de wedstrijd samen. in kroegen, voetbalkantines, op pleinen, bij vrienden. Daarbij wordt flink gedronken door velen. De indruk bestaat (bij mij tenminste) dat het velen helemaal niet om de voetbal gaat, maar om het feest er om heen, of nog erger: vanwege nationalistische gevoelens.

Vier weken geleden was het raak in Den Haag en Hoogeveen. In die laatste plaats moest de ME er zelfs aan te pas komen.

Diezelfde avond was ik getuige van een relletje op kleinere schaal. Na een wedstrijd vond iemand het nodig om een lege bierfles te laten landen op iemand anders. Tot half vier zat ik op het politiebureau om een getuigeverklaring af te leggen. Mijn avond was verpest, terwijl ik gewoon toevallige toeschouwer was.

Ook bij latere wedstrijden liep het uit de hand. In Drachten en Den Haag ging het weer mis. Drie van hen mogen de wedstrijd morgen zelfs niet in vrijheid zien.

In Amsterdam hebben ze al aangekondigd dinsdag bij de huldiging Lik op stuk beleid te gaan gebruiken. Blijkbaar is het dus nodig om dat vooraf al aan te kondigen. Blijkbaar leven we in een land waar verwacht kan worden dat er dingen mis gaan.

Nogmaals, ik blijf het eigen verantwoordelijkheid vinden dat je weet hoeveel je kan hebben. Ik drink ook wel eens te veel, veel te veel zelfs, maar ik word er nooit agressief van. Ik probeer mijn overlast voor anderen flink te beperken en slaag daar altijd in. Wanneer je niet tegen drank kunt, moet je dus maar gewoon eens zo volwassen zijn om dat toe te geven en cola of spa rood drinken tijdens de wedstrijd morgen.

Ga je toch over de schreef, dan ben je in mijn ogen een minderwaardig mens. Het lik op stuk beleid mag dan wat mij betreft zonder problemen worden toegepast. Voor ieder ander hoop ik morgen op een mooie wedstrijd. Ik gok dat ik een van de weinigen die daadwerkelijk ‘moge de beste winnen’ durf uit te spreken én het te menen, maar voor alle andere supporters hoop ik dat ze, ongeacht het resultaat, een prachtig feest hebben.

Deze weken was er op dit weblog regelmatig aandacht voor het WK en/of Zuid Afrika. Dit is deel 20.