Tags

, , , , , ,

Mart Smeets - PassieMart Smeets – Passie

‘Veertig jaar in de journalistiek’ is de ondertitel van dit boek. Het geeft een beetje het idee aan waar het over zal gaan. Smeets is in zijn archief gedoken en hoefde daarom dus geen nieuw boek te schrijven, maar kon wel er voor zorgen dat er in feestmaand december een nieuwe titel in de winkel lag. Commercieel gedacht. De foto op de cover geeft aan hoe groot zijn archief is. De voormalige basketballer is van een behoorlijk postuur, hij hoeft nauwelijks te bukken om zijn rechterarm op de stapel papier te laten leunen, die waarschijnlijk ergens uit een kantoor is geplukt om zijn archief voor te stellen.

Smeets stelt zich kwetsbaar op door een zo eerlijk mogelijk overzicht te geven van veertig jaar stukjes schrijven. Het begint met gedichten. Niet dat iemand achter de sportjournalist nog een poëet vermoedde, maar hij vond ze en dus plaatst hij ze. Het interesseert hem niets wat anderen er van vinden, hij vindt het vervelend dat Nico Dijkshoorn weer inspiratie had voor tientallen nieuwe ‘gedichten’, maar desondanks laat hij de lezer zien wat de jonge Smeets dacht eind jaren zestig.

Meer foto’s dan in een normaal boek, maar zeker gezien het overzicht geen overbodige toevoeging, tijdsbeelden worden door een enkele foto soms beter neergezet dan door bladzijden tekst. De jonge Smeets, tien kilo lichter, meer haar, staat op vele foto’s. De accreditaties zijn mooi om te zien.

Smeets is een plichtmatig stukjesschrijver. Hij schrijft over wat hem interesseert, over wat hij tegenkomt, over wat hij ziet. Het maakt hem niet veel uit wie het publiceert lijkt het, gezien zijn opdrachtgevers, varierend van uitvaartverzekering tot brouwerij, via de Rabobank en de Stichting Max Havelaar. Zelfs de Margriet en Elsevier Mode (bestaat dat?) staan naast bijna alle grote kranten.

Inhoudelijk zit er niet veel coherentie in. Geeft niet, verwacht je ook niet van een boek als dit. Meer over Basketball dan in andere boeken van hem, maar ook wel weer logisch, dit boek is een verzameling verhalen met als belangrijkste gemeenschappelijke factor de schrijver zelf, niet het onderwerp. Mooie verhalen over Eric Heiden, Dick Fosbury, Marcel Wouda en Dirk-Jan van Hameren. Persoonlijk ben ik natuurlijk altijd blij te lezen over ‘Het wonder van Sydney’, de eerste honkbalnederlaag van Cuba ooit op de Olympische Spelen. Als een van de weinige Nederlanders in het stadion die dag, kan ik me de sfeer nog goed voor de dag halen. Een sfeerverhaal van een expert sluit daar natuurlijk mooi bij aan.

Op naar het volgende boek van Smeets, half jaar later, zal wel Tourgerelateerd zijn.

Citaat: “Maar ik had snel staan rekenen. Glibberend en glijdend zou ik het in vijf of zes uur moeten halen en hoewel mijn tweede ik mijn eerste volledig voor gek verklaarde, nam ik toch het besluit de weg op te gaan. Ik zou vooral gras of een zandondergrond opzoeken, door het Amsterdamse bos gaan, zodat ik vaart kon maken. Over het werkelijk overal spekgladde asfalt was niet of nauwelijks mogelijk.” (blz. 174)

Nummer: 10-012
Titel: Passie
Auteur: Mart Smeets
Taal: Nederlands
Jaar: 2009
# Pagina’s: 286 (2453)
Categorie: Sport
ISBN: 978-90-468-0698-2

Meer boeken van Smeets:
Geel
Helder
De Kopgroep
Het laatste geel
De Olympische spelen
Prikkels
Retro
Sportzomerdagboek
Sterren
De tour van ‘80
De Tour wacht op niemand
Vuur
Wereldtour
Zomeravondvertellingen