Tags

, , ,

Vandaag is de eerste Ajaciedloze WK-dag. Sinds de opening op vrijdag speelde er elke dag nog een Ajacied mee in een van de wedstrijden. Soms een voormalig Ajacied, want zoals elke voetballiefhebber weet, is Ajax de laatste decennia vooral een opleidingsinstituut voor de clubs die het financieel iets beter hebben dan de Amsterdammers.

Volgens de krantenberichten spelen er 9 Ajacieden het WK, voor vijf verschillende landen. Ik kom op 25 spelers uit 10 verschillende naties. En dan is het inderdaad sneu voor de FC Twente fans dat ik zelfs Sander Boschker meetel, maar de overgrote meerderheid van de spelers is toch echt door de Amsterdammers opgeleid of op jonge leeftijd daar beland.

Het lijstje is simpel op te splitsen in Nederlanders (12) en buitenlanders (13), maar ook kunnen we kijken naar huidige Ajacieden (9) en voormalige (16). Al zijn er natuurlijk vele fanatieke Ajax-fans die vinden dat ‘eens een Ajacied, altijd een Ajacied’ hoort op te gaan.

In het kort:
Australie: Jason Culina
Denemarken: Christian Eriksen, Jesper Gronkjaer, Dennis Rommedahl
Ghana: Quincy Owusu-Abeyie
Griekenland: Angelos Charisteas
Kameroen: Ejong Enoh
Nederland: Sander Boschker, Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Andre Ooijer, Gregory van der Wiel, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Demy de Zeeuw, Ryan Babel, Eljero Elia, Klaas Jan Huntelaar
Nigeria: Nwankwo Kanu
Servie: Marko Pantelic
Uruguay: Nicolas Lodeiro, Luis Suarez
Zuid Afrika: Aaron Mokoena, Steven Pienaar

Het had nog veel gekker gekund. Anita viel net voor het WK af, terwijl Emmanuelson en volgens sommigen (mijzelve bijvoorbeeld) ook Siem de Jong en Kenneth Vermeer mee hadden gemoeten. Bij de Denen viel Krohn-Dahlie vlak voor het WK af, net als Sulejmani bij de Serven. Escude staat nog op een recente elftalfoto van Frankrijk en ook Hans Vonk hoopte stiekem nog op een plek in de Zuid Afrikaanse selectie, waarvan ik de (ex-)spelers van Ajax Capetown nog niet eens heb meegeteld. En dan hebben we nog Morten Olsen, Frank de Boer, Rob Koster en Ron Spelbos. Of zullen we die maar niet meetellen?

Is er een andere club ter wereld, die dit aantal haalt op dit WK? Ik gok dat zelfs het koopzieke Real Madrid niet voorbij de twee elftallen komt.

De komende weken zal er op dit weblog regelmatig aandacht zijn voor het WK en/of Zuid Afrika. Dit is deel 5.

Advertenties