Tags

, , ,

Een van de belangrijke thema’s deze verkiezingen wordt aangeduid met het H-woord. Blijkbaar is de hypotheekrenteaftrek zo beladen, dat het afgekort moet worden. Het CDA is zelfs bereid er een breekpunt van te maken, een duidelijke handreiking naar de VVD die er in de prognoses er goed voor staat. De VVD zelf hoeft er geen breekpunt van te maken, omdat iedereen wel weet dat er extreem veel moet gebeuren wil de VVD iets doen aan de hypotheekrenteaftrek. Logisch, want de achterban van die partij profiteert het meest van deze maatregel.

De maatregel kost de staat een miljard of 11 per jaar. Daarvan gaat de helft naar de 20 procent rijkste huishoudens van het land (Joop.nl) een situatie die niet gezond is. Het is toch geen raar voorstel om te beginnen met dure huizen, zeg boven een miljoen, het percentage terug te schroeven. Met elk jaar een stukje grens verleggen moeten we over een jaar of wat naar de situatie waarin alles meer dan modaal niet meer gesubsidieerd hoeft te worden. Gaat het me zelf ook wat kosten, maar dat heet solidariteit. Stem voor wat jij denkt dat het beste is, niet perse voor jezelf.

Nu er bezuinigd moet worden, en daar lijkt iedereen het wel over eens, is voor vele partijen het H-woord niet meer taboe. Ergens las ik dat er geen land ter wereld is waar de hypotheekrente zo genereus wordt vergoed door de staat.Volgens mij is het ook niet zo moeilijk uit te leggen. Je mag de kosten die je maakt voor je huis (de hypotheekrente dus) van je inkomen afhalen aan het eind van het jaar. Heb je een duur huis, dan heb je dus ook waarschijnlijk een hoog inkomen. Niet alleen kun je meer hypotheekrente aftrekken (duurder huis), ook mag je procentueel meer aftrekken. Dubbel voordeel dus. En dat terwijl je ook al meer verdient.

Het is volgens mij logisch dat de politiek daar iets aan doet. Het subsidiëren van degenen die het niet perse nodig hebben, is volgens mij geen overheidstaak. Er voor zorgen dat degenen die het, om welke reden dan ook, nodig hebben gaat volgens mij eerst. Volgens diverse economen in De Pers gaan de huizenprijzen niet dalen, ondanks dat vooral de VVD dat beweert. De SP stelt het nog iets scherper.

Maar waarom de CDA dit wil tegenhouden snap ik dus echt niet. Hoopt ze zo stemmen te trekken uit de rijkste groepen? Of heeft ze het gewoon fout ingeschat? Want aanstaande woensdag is elke stem gelijk. Ongeacht de hoogte van je inkomen, ongeacht of je wel of niet profiteert van de hypotheekrenteaftrek.

Op 9 juni zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Tot die tijd elke dag een column over (de) politiek. Geen stemadvies, de goede lezer heeft dat allang gevonden. Wel stof voor discussie. Praat mee. Nog 3 nachten…