Tags

, , , ,

We zijn het gewend bij voetbaltoernooien. Elk jaar de Tour de France. Maar ook op de uitkomst van de Tweede Kamer verkiezingen zou je kunnen gokken. Maurice de Hond heeft er zelfs zijn beroep van gemaakt.

Op 3 oktober vorig jaar begon blogvriend Evert aan een serie voorspellingen, al had hij dat op dat moment zelf nog niet door. Ik sloot me bij hem aan. Afspraak werd dat we elke maand op de 1e een nieuwe voorspelling zouden doen. De eerste voorspelling staat hier. Leuk om te zien hoe in een dik half jaar er heel veel veranderd. Evert had de VVD op 14 zetels en D66 op 21. Zelf had ik het CDA op liefst 35 zetels geschat. Een derde voorspeller, Frans, deed al snel mee en gaf het CDA er nog 2 meer.

Elke maand deden we dus 2 voorspellingen. Hoe worden de 150 zetels verdeeld en welke regering hoort daar dan bij. Het bleek niet eenvoudig. In het veranderende politieke landschap was (en wordt volgende week) coalitievorming een groot probleem. In de afgelopen maanden voorspelde ik de volgende regeringen:

Oktober: CDA – PvdA – VVD – D66
November tot en met februari idem
Maart en mei: PvdA – SP – GL – CU – D66
April: CDA – PvdA – VVD
De laatste vorige week: CDA – VVD – GL – D66

Volgende week weten we of en wanneer ik gelijk had. Of Evert er meer kijk op had. Of Frans misschien wel de politieke expert was.

Alle voorspellingen met toelichtingen en tabellen zijn terug te vinden op Beggar.nl

Nu lijkt het mij wel leuk om de bezoekers van dit weblog ook de kans te geven om een prognose te doen. Maak ik er een prijsvraag van. Dat is dan meteen de eerste prijsvraag op dit blog waar ik zelf aan kan meedoen. Voorspel dus de zetelverdeling die op 9 juni 2010 na de verkiezingen bekend wordt gemaakt. Uw reacties mogen gemaild worden, maar ook hieronder in de reactiebox gezet worden. De winnaar krijgt de ondertussen alom bekende Virtuele Veer! Deadline is dan 8 juni, reacties die na die datum binnen komen dingen niet meer mee voor de felbegeerde Virtuele Veer.

Op 9 juni zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Tot die tijd elke dag een column over (de) politiek. Geen stemadvies, de goede lezer heeft dat allang gevonden. Wel stof voor discussie. Praat mee. Nog 5 nachten…