Tags

, , ,

Afgezien van mijn persoonlijke afkeer van de partij (al heb ik voor de voormalige burgemeester van mijn gemeente nog wel wat sympathie), is het geen vreemde voorspelling om te stellen dat het CDA erg weinig toekomst heeft.

In het begin van de vorige eeuw hadden de drie partijen (RKSP, ARP, CHU) vaak een absolute meerderheid. Ook na de oorlog bleef dit lang het geval. Pas in 1967 was dat niet meer het geval, maar bleef de partij nog wel het grootst. Met een negatieve uitschieter in de jaren negentig, kwam de partij het afgelopen decennium goed terug. Nu zit een historisch dieptepunt er aan te komen. De partijleiding lijkt het al te hebben opgegeven.

En dat is verklaarbaar. Demografische gegevens laten zien dat zelfs de onvermijdelijke fusie met de Christen Unie en misschien zelfs de SGP (let op: niet bereikbaar op zondag) slechts uitstel van executie zijn. De ontzuiling die in de jaren zestig begon heeft vijftig jaar later de partij al flink ingekrompen.

Vroeger gaf de dominee of pastoor op zondag een stemadvies en hoefden vele stemmers zelf niet na te denken. De voorzitter van de KRO probeerde onlangs nog oude tijden te laten herleven, maar of het nut heeft betwijfel ik.

Tegenwoordig trekt het CDA vooral veel stemmen op het platteland en in een leeftijdscategorie waarvan we gevoegelijk mogen aannemen dat ze in 2040 niet meer een belangrijke factor is. Bij scholierenverkiezingen en in grote steden is al te zien dat het CDA een splinterpartij aan het worden is.

Het CDA kan zich voorbereiden op het einde van de partij. Daar heeft het nog wel een paar decennia voor. Misschien nog een enkele opleving, als de partij deze keer in de oppositie terecht komt, maar meer dan een rol in de marge zal in de toekomst voor de Christenen niet weggelegd zijn. Dan kunnen ze straks op 10 juni wel proberen Balkenende de schuld te geven, maar zelfs de slechtste premier aller tijden kan de demografie niet beïnvloeden.


Op 9 juni zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Tot die tijd elke dag een column over (de) politiek. Geen stemadvies, de goede lezer heeft dat allang gevonden. Wel stof voor discussie. Praat mee. Nog 7 nachten…