Tags

, ,

Op 9 juni mogen we weer van ons stemrecht gebruik maken, de media zijn de laatste weken met niets anders bezig. Elke Nederlander boven de 18 heeft nog een dag of acht om te bepalen wie hem of haar de komende vier jaar (dat is tenminste de bedoeling) in de Tweede Kamer gaat vertegenwoordigen.

De peilingen laten zien dat velen daar nog niet uit zijn. Wat mij het meest verbaast is dat zo veel mensen hun stem bepalen op basis van eigen belang. “Ik heb een duur huis, dus is de VVD de beste keuze.”, “Ik zit in de bijstand dus stem ik SP” of “Ik discrimineer niet, maar die mensen zijn gewoon anders en Wilders is de enige die dat durft te zeggen”.

Ik heb ook een hypotheek, maar dat wil toch niet zeggen dat ik daarom VVD moet stemmen? Ik werk in het onderwijs, dus moet ik toch maar D66 stemmen? Of moet ik PVV stemmen omdat ik laatst op het voetbalveld een vervelende Turkse tegenstander tegenkwam?

Volgens mij hoor je te stemmen op basis van ideeën, op basis van standpunten. Welke politicus heeft de beste plannen voor het land? Niet voor mij, maar voor het land. Voor mij is onmogelijk, zoals ik in de vorige alinea al uitlegde. De ene maatregel is gunstig voor mij, de andere ongunstig. Zo zit het leven in elkaar.

Lees je eens in, luister eens goed naar een debat, ipv naar de soundbytes in het journaal de dag erna en vertrouw niet blindelings op een kieswijzer waar je snel even wat antwoorden hebt aangeklikt.

Kies voor het beste programma, kies voor de partij en/of persoon die jou kan overtuigen dat zijn of haar visie goed is voor de toekomst van het land. Maar kom in vredesnaam niet als een omhooggevallen voetballer met het argument ‘vroeger stemde ik X, maar sinds ik dit inkomen heb, moet ik wel Y stemmen’. Zulke mensen mogen ze wat mij betreft het stemrecht afnemen.

Op 9 juni zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Tot die tijd elke dag een column over (de) politiek. Geen stemadvies, de goede lezer heeft dat allang gevonden. Wel stof voor discussie. Praat mee. Nog 8 nachten…

Advertenties