Tags

, ,

Het voordeel van mijn grote cassettebandjescollectie is dat ik in de auto vaak muziek draai die ik al jaren niet heb gehoord. Soms terecht, soms ook niet.

Onlangs had ik een bandje van Het Goede Doel opstaan. In de jaren tachtig werd Nederlandstalige popmuziek namelijk ineens een rage, waardoor er vele Nederlandse bands al dan niet terecht doorbraken. Destijds vond ik er eerlijk gezegd niet zo heel veel aan. Doe Maar was de band van de meiden, dus daar luisterde ik niet naar. Het Goede Doel nam ik wel op, maar werd ook niet echt mijn favoriet en Toontje Lager was toen al gedateerd, ondanks hun tijdelijke populariteit.

Mijn band uit die tijd was, en is nog steeds, het Klein Orkest. De beste teksten, humor, leuke deuntjes en een prachtige levensfilosofie. Maar goed, terug naar het Goede Doel. De eerste twee albums “België” en “Tempo Doloe” heb ik nog opgenomen. Voor een gulden huren bij de bibliotheek en dan op een bandje van 3 gulden zetten. Voor 5 piek had je zo dus twee elpees op een bandje.

Na negentig minuten Goede Doel laatst, verdeeld over twee dagen naar mijn werk rijden, kwam ik tot de conclusie dat nu, een kwart eeuw later, de volgorde van destijds terecht blijkt. Doe Maar heeft meerdere goede nummers geschreven en is redelijk tijdloos. Toontje Lager hoor je terecht bijna nooit meer en het Goede Doel zit daar tussenin. Een aantal aardige nummers en veel vluchtige liedjes die na beluistering niet langer dan een paar seconden bleven hangen.

De uitzondering vond ik het volgende nummer. Niet te vinden op YouTube en mijn apparatuur is nog niet zo geavanceerd dat ik een bandje kan omzetten naar MP3. De muziek moet je er dus maar even bijdenken. Het gaat mij om de tekst. Ik weet niet welke van de Henks deze tekst schreef, maar ik vond hem laatst in de auto erg goed. Nog steeds.

Het Goede Doel – Vechten
Je kunt best vinden dat God bestaat
En alles gaan moet zoals het gaat
Dat er bazen moeten zijn en knechten
En dat daarover niet valt te vechten
En je mag best vinden dat iemand die gelooft
Zich vrijwillig van ’t verstand heeft beroofd
Dat er bazen mogen zijn maar geen knechten
Maar waarom zou je vechten

Je kunt best vinden dat negers stinken
En als ze dat niet doen: dat ze drinken
Dat er goeie zijn maar veel meer slechte
En je moet er niet mee vechten
En je mag best vinden dat zwart mooi is
Wit, op zichzelf, geen pleidooi is
Dat er altijd meer goeie zijn dan slechte
Maar wil je d’r om vechten

Je kunt best vinden dat geweld gewoon is
Het een onderdeel van ons levenspatroon is
Dat je moet staan op je rehten
Maar staan is net geen vechten
Je mag best vinden dat geweld vies is
Als middel toch onkies is
Omdat je wonden niet naadloos kunt hechten
Moet je niet vechten

En je kunt best vinden dat je wat vindt
Maar je gedraagt je als een kind
Dat altijd om alles wil vechten
In het speelkwartier van tien tot kwart over