Tags

, , , , , ,

Vanochtend hadden we het er op de voetbal over. Voetballers die ontsporen. Verslavingen. Glenn Helder, Tony Adams, Paul Gascoigne, de namen zijn bekend. Het gesprek begon overigens met de Giro en via Johan van der Velde kwamen we bij de voetballers.

De bekendste voetballer in deze categorie is natuurlijk George Best. Prachtige voetballer, die te veel van het leven hield om het maximale uit zijn voetballoopbaan te halen. Daarentegen wel extreem populair bij de fans en de eerste voetballer die de groupies wist weg te halen bij de popsterren.

Beroemd werd zijn citaat over zijn eigen leven: “I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered.” (voor degene die Engels slang lastig vindt: Met ‘birds’ bedoelt hij dames)

Hij was geliefd bij vele kunstenaars. Schilderijen, liedjes, films, boeken, muurschilderingen, Best bleef tot ver na zijn actieve carrière een inspiratie voor velen. Bijvoorbeeld het volgende nummer ‘Belfast Boy’ van Don Fardon. Voor de liefhebber:
Downloaden George Best (Belfast boy).mp3 (2128.3K).

Het volk, vooral in (Noord) Ierland adoreerde hem. De culturele elite werd door hem geïnspireerd, hij was voor iedereen belangrijk. En volgens mij is hij de enige voetballer naar wie een vliegveld vernoemd is. Een paar jaar geleden kwamen we er langs. Ik moest natuurlijk even stoppen om een foto te maken.

Photobucket

George Best, een unieke voetballer.