Tags

, , , ,

Goal, Mei 2006

Een onderwerp waar in beperkte kring al jaren over gediscussieerd wordt, is de kleur van de broeken die we in het jubileumjaar moeten dragen. De informatie die we hebben is natuurlijk erg beperkt. Er was in die tijd geen clubblad, er is geen oprichtingsakte teruggevonden en ook krantenverslagen uit 1907 zijn niet vrij voorhanden, maar zelfs dan is het de vraag of de kleuren daar in voorkomen.

We moeten ons dus beperken tot twee foto’s uit die tijd. Een waarop alleen een eerste elftal staat, een met iets meer leden, waarschijnlijk alle leden uit de begintijd. Beide foto’s zijn natuurlijk in zwart wit, de kleurenfoto werd pas veel later uitgevonden. We hebben elftalfoto’s in ons archief, waarvan we vermoedden dat die uit 1910/1911 zijn. Daarop zijn de eerste gestreepte shirts te zien. Het eerste tenue, dat iedereen zo graag wil dragen, heeft GFC dus maar een (paar) jaar gedragen.

Toch zijn we een nostalgische vereniging, we houden van traditie. Dus toen Real Madrid een jaar lang in het spierwit, zonder shirtreclame, ging spelen, ter ere van hun 100 jarig jubileum, moeten er ook in Goor GFC-ers zijn geweest die dat een mooi idee vonden. En gelukkig hebben we bij GFC dan de Supportersvereniging die niet alleen soms een idee heeft, maar ook nog eens iets doet met dat idee. Dus spelen we een jaar lang in het tenue van 1907. Prachtig, geweldig idee.

Maar nu het probleem: Op een zwart-wit foto is het erg moeilijk kleuren te onderscheiden. Eigenlijk zijn maar twee kleuren met zekerheid vast te stellen. Zwart en wit. De rest is gokken. Dus dat het shirt wit was en de sokken zwart, allemaal duidelijk. Maar de band op het shirt en de broeken zijn minder eenvoudig vast te stellen.

Photobucket
Laten we de foto bekijken door iemand die niets van GFC weet, geen voorgeschiedenis heeft, maar puur naar de foto kijkt, dan zouden die band en die broek wel eens dezelfde kleur kunnen hebben. Niet met zekerheid, maar bij meerdere spelers lijkt die kleur door te lopen. Volgens mensen die er verstand van hebben (kleurdichtheid, lichtval, weet ik veel, ik snap er zelf ook niet al te veel van), zijn er maar drie mogelijkheden. Donkerrood, groen of grijs.

Nu lijkt groen wel op vloeken in de kerk, die kleur komt nergens in de geschiedenis van GFC voor. Blijven over rood en grijs. De laatste is een mogelijkheid, aangezien alles wat zwart was, met de wasmiddelen uit die tijd al snel grijs werd. Maar omdat de sokken net zo vaak gewassen moesten worden, lijkt dit ook niet logisch. De sokken zouden dan dezelfde kleur moeten hebben en dat is bij meerdere spelers niet het geval.

Combinerend en deducerend kan ik dus niet anders concluderen dat zowel de band als de broek donkerrood moeten zijn. Nu gaat dat met die band wel lukken, maar de discussies die we over deze kleuren hebben gevoerd de laatste jaren, hebben helaas niet de juiste personen bereikt. De broeken worden dus zwart. Net zoals we in de jaren tachtig al eens in de optocht liepen, zoals Romano tijdens het 95 jarig bestaan aan iedereen liet zien. Jammer. Een gemiste kans.

Straks als we allemaal in die mooie oude outfits spelen, doen we echter allemaal of we niet beter weten. Want buiten GFC weet natuurlijk helemaal niemand dat we eigenlijk in donkerrode broeken hadden moeten spelen. En laten we de wereld maar mooi onwetend houden.