Tags

, , , , ,

Volkskrant

Eergisteren werd bekend dat Defensie een klein foutje heeft gemaakt bij het berekenen van de kosten van de terugtrekking. Ook al was al twee jaar geleden afgesproken dat in Augustus 2010 alle Nederlandse militairen Uruzgan moeten hebben verlaten, nu is bekend geworden dat het zeker 2011 wordt én dat het 229 miljoen euro kost in plaats van de geplande 115 miljoen.

Noem mij een buitenstaander, noem mij antimilitair, noem me wat je wil, maar er klopt iets niet. Als iets 100% duurder is dan verwacht (okay, 99,13% als je het precies wil weten), dan zijn er volgens mij maar een paar mogelijkheden.

1. Van Middelkoop (en de rest van het kabinet) hebben destijds de kamer voorgelogen om de missie te verlengen en liegen nu dat ze niet wisten dat de kosten zo hoog werden.

2. De legertop heeft Van Middelkoop voorgelogen over de daadwerkelijke kosten.

3. Er zitten incompetente ambtenaren met pen en papier en vier jaar lagere school een begroting te berekenen op het ministerie van Defensie

4. Een combinatie van bovenstaande drie mogelijkheden.

Ik zie geen andere mogelijkheden. In alle vier de gevallen zou ik zeggen dat er consequenties moeten volgen. De regering is al gevallen, dus die consequentie is niet meer van toepassing, maar iemand of iemanden vervolgen voor meineed (Middelkoop? Balkenende? Van Uhm? Annink (SG ministerie)? Berlijn?) lijkt mij toch wel het minste.

Wie stelt de vragen in de Tweede Kamer? Bij deze toestemming om mijn blogje van vandaag te citeren.

Advertenties