Tags

, ,

Het kan morgen gebeuren. Volgende week. Misschien pas volgende maand. Maar dat Balkenende voor de verkiezingen nog vertrekt als lijsttrekker lijkt mij onvermijdelijk. Zijn keuze was al een negatieve. Binnen het CDA was er niemand die geschikt was, dus wees men hem maar weer aan. Niet de overtuiging dat hij een goede lijsttrekker was, maar de berusting dat er geen betere is.

Vandaag werd bekend dat 40% van de CDA-raadsleden hem niet zien zitten (dat betekent dus dat 60% hem wel wil houden?). Voorheen was het de volledig door eigenbelang gedreven politica Annie Schreijer die een alternatief zocht. Ook was 85% van de RTL-nieuws kijkers die mening toegedaan. Vorige week waren er ook al morrende CDA-ers.

Zo kan ik nog wel even doorgaan met allerlei berichten in de media van de afgelopen week. Nog 1 peiling waar de CDA de 4e partij lijkt te worden, 1 prominente CDA-er (Lubbers?), 1 groepje ontevreden boeren/plattelandsvrouwen/dominees, er hoeft maar weinig te gebeuren. De keuze van Camiel, de natuurlijke opvolger, betekent dat er een nieuwe kroonprins nodig is, en wel rap. Aangezien het CDA zelf nooit heeft uitgeblonken in oplossingen, is Leers de meest logische kandidaat. Laten twee populaire ex-burgemeester het maar uitvechten denken ze straks. Misschien dat Wilders dan ondergesneeuwd raakt, Pechtold te vroeg heeft gepiekt, Roemer niet relevant is, Rutte geen vervangende PVV-stemmers krijgt zoals in vele gemeenteraden. Maar waarom komt de enige politica die de laatste maanden de stabiele factor is én goede ideeën heeft Femke Halsema niet op een verdubbeling van het zetelaantal uit? Is Nederland niet klaar voor echte vooruitgang?