Tags

, , , , ,

Zeventien jaar geleden sprong ik geregeld bij bij het inchecken van Nederlandse, Duitse of andere Europese gasten. Een man alleen was vaak automatisch verdacht. Bij het inchecken kreeg je een paspoort in je handen gedrukt. Een stempel van Kenia en/of Thailand als vorige bestemming bevestigde de vermoedens. ’s Avonds op straat zag je ze vaak weer. Naast hen een meisje van 14 dat er uitzag als 16 en zei dat ze 18 was. Wat doe je? In de tijd voor E-mail moest een collega een fax voor een klant verzenden. Formeel mag je de fax niet zien, laat staan lezen. Maar wat doe je als je ziet dat er pasfoto’s van lokale jongedames opstaan? Wat kun je doen?

Ecpat is een internationale organisatie die kindersekstoerisme tegen gaat. Bijvoorbeeld via filmpjes als deze. Onze eerstejaars studenten hebben een project voorbereid. Elk groepje moest een product bedenken waarmee ze Ecpat onder de aandacht zouden brengen, daarnaast ook hoe het product bij de toerist te krijgen. Anderhalve week geleden lieten we op school 17 groepjes hun project presenteren, als een soort voorronde. Het beste groepje mocht naar een landelijke finale.

Ik zat in 1 lokaal waar ik 8 groepjes beoordeelde, mijn collega naast me 9. De twee beste groepjes mochten nog een keer in het andere lokaal, waarna we een winnaar aanwezen. Ik heb een goede ochtend gehad. Simpelweg een pen aan de mensen geven (voorspelbaar) of een doos tissues met het motto ‘Don’t use children, use a tissue’, waarvan de groep zelf volgens mij de dubbelzinnigheid niet inzag. Een andere groep had het over kinderen van 20 die misbruikt werden. Een leuke groep met een reistandenborstel, een andere met een paspoorthoesje. Het viel mij op hoe inventief de studenten kunnen zijn, als je kennistoetsen nakijkt vergeet je dat wel eens.

Een groep stak er toch duidelijk boven uit. Een slaapmasker voor in het vliegtuig met de tekst “Don’t close your eyes for child abuse”. Goed idee, catchy én toepasselijke slogan, simpel te produceren en aandachttrekkend. Vandaag mochten deze studenten onze school presenteren tijdens de landelijke finale. Mijn collega belde eind van de middag enthousiast op. Ze hadden gewonnen!

Dus mocht u deze zomer in een vliegtuig zitten naar Thailand, Brazilië of de Dominicaanse Republiek en naast u in het vliegtuig met een bijzonder slaapmasker op, u weet waar het vandaan komt. En mocht u iets tegenkomen wat niet helemaal lijkt zoals het hoort, dan weet u ook welke organisatie u op de hoogte moet brengen.

p.s. Ook de regionale krant vond het een goed idee!

Advertenties