Tags

, , , , ,

Goal, maart 2006

Ik heb lang getwijfeld of ik dit onderwerp wel wil bespreken. Of ik niet te veel de hoge stoel bestijg en anderen een mening opdring. Of het de pagina in ons clubblad waard is. Toch doe ik het. Omdat het misschien wel helpt. Misschien ook wel niet.

Aanleiding is een incidentje een tijdje geleden. Na een oefenwedstrijd op zondagmiddag werden we aangehouden door de politie. We waren gewaarschuwd. We wisten dat er politie stond te controleren. Zelfs achterin werd de gordel gedragen. Wat we niet hadden gehoord, was dat ze ook op alcohol controleerden. Nu was dat niet echt een probleem, we hadden de kantine alleen van buiten gezien. Groot was de verbazing toen de chauffeur toch werd aangehouden. Blijkbaar was de zaterdagavond nog niet helemaal uitgewerkt. Gezien het tijdstip een zware zaterdagavond.

Het is niet mijn bedoeling deze medespeler hier te straffen. Niet nodig ook, hij heeft genoeg straf gehad. Maar het is wel een teken. Na een wedstrijd, een halve dag na de laatste consumptie van een ongetwijfeld gezellige zaterdagavond, bleek het promillage niet ver genoeg gezakt. Hoe vaak zal dit het geval zijn op een willekeurige zondagochtend? Op een gemiddelde zondag spelen er vier GFC-teams een uitwedstrijd. Dat zijn toch al snel 16 auto’s die meer dan 60 spelers vervoeren. Hoe staat het met die 16 chauffeurs? Hebben die op zaterdagvond allemaal rekening gehouden met het feit dat ze een paar uur later de bob zijn op de heenweg naar een uitwedstrijd? De dranklucht die in de kantine op dat tijdstip hangt, doet vermoeden dat dat niet altijd het geval is.

En dan hebben we ook nog de donderdagavond. Vaak een erg gezellige avond in de kantine. Maar ook een avond waar om 11 uur nog vele auto’s op de parkeerplaats staan. Hoe veel mag je er hebben? De vuistregel die velen hanteren ‘2 mag ik er hebben’, staat nergens in de wet. Ook twee kan al te veel zijn. Vooral voor de jeugdige rijder die er niet eens meer 1 kan hebben sinds de wet is aangescherpt op 1 januari. Ik kan me trainers herinneren die niet zo goed tot twee konden tellen. Anderen die er wel rekening mee hielden, werden uitgelachen.

Dan maar uitgelachen worden. Ik denk dat een alcoholcontrole op de Mossendamseweg op een willekeurige donderdagavond genoeg oplevert om de overuren van de politie te kunnen betalen. Het is ook niet mijn bedoeling om te preken. Ik drink ook wel eens te veel. Ik heb ook wel mindere wedstrijden gespeeld na een zware zaterdag. Maar ik kan me niets voorstellen bij de gewoonte om elke zaterdag zo veel te drinken dat het je elke zondag weer beïnvloedt. Buiten dat het niet echt gezond kan zijn, kan het toch ook niet echt leuk zijn, als je merkt dat je in het veld nog last hebt van de avond ervoor?

Tja, nu lijkt het toch wel erg op het stukje dat ik niet wilde schrijven. Maar goed, misschien is er wel iemand die toch iets meer nadenkt na het lezen van deze woorden. Eentje die zaterdagavond een uurtje eerder ophoudt, omdat hij zijn drie medespelers niet in gevaar wil brengen. Eentje die me niet uitlacht. Dan is het de hoon waard.